Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Сръбски министър: Джуканович е най-големият престъпник в Европа

Сръбски министър: Джуканович е най-големият престъпник в Европа

Сръбският министър на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович заяви, че президентът на Черна гора Мило Джуканович е най-големият престъпник в Европа, а Черна гора е стара сръбска държава, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса и заявява, че не се ангажира с изразените в него позиции.

Сръбският министър заяви пред белградския телевизионен канал „Пинк ТВ“, че обявеното приемане на Закон за свободата на вероизповеданието в Черна гора, който също предвижда конфискация на имуществото на Сръбската православна църква (СПЦ), е акт на враждебност, нападение срещу СПЦ, сръбския народ и държавата Сърбия.

"Това не са ни го причинявали дори най-големите ни врагове, а държавата Сърбия със сигурност, ако законът бъде приет в черногорското събрание, ще трябва да реагира най-яростно", каза Попович.

Той добави, че ако законът бъде приет, той ще бъде "най-тежката атака срещу Сърбия в историята на братския народ, живеещ в Черна гора".

"Черна гора е стара сръбска държава, създадена е от Неманич и Свети Сава", каза Попович, като заяви, че Мило Джуканович и неговият "престъпен режим" лишават Сърбия от най-святото - история и име.

Попович обясни, че нарича режимът на Джуканович престъпен, защото църквата не е била изземана нито от турците за 500 години, нито усташите (хърватските фашисти – бел.ред.), нито нацистите.

„Те ни причняват това, което враговете никога не са правили, а Сърбия със сигурност ще се представи много силно. Някой иска да ни вземе манастира Острог, някой иска да ни вземе мощите на св. Василий Острогски, Петър Цетински, а това е нашата идентичност,” каза Попович.

Сръбският министър отбеляза, че Йован Йованович Змай и Десанка Максимович са извадени от учебниците от Черна гора и че сръбските граждани на Черна гора не могат да бъдат наети в държавни институции, ако се декларират като такива.

„Над нас се осъществява геноцид на идентичността. Усташите направиха чист геноцид, убиваха ни, а Мило Джуканович иска да изхвърли от Черна гора, стара сръбска държава, всичко, което е сръбско," каза Попович.

Той предупреди, че ако в Черна гора, като православна "братска страна", в която живеят сърби, може да се изгони сръбската църква и да се вземат светите мощи на Василий Острошки и сръбски манастири, нещо подобно след няколко дни може да се случи в Косово и Метохия.

„Шиптърите биха направили това с нашите храмове в Косово, вероятно същото би се случило в Хърватия. Това е моделът, който вече се случи в Украйна. Мило Джуканович не е идеологът на това, той е обикновен извършител“, каза Попович.

„Той е известен като най-големият престъпник в Европа. Той трябва да изпълнява всички задачи, наредени от Запада и от шиптърите, защото е известно, че е дълбоко свързан с тях. Това е съвместна шиптърско-джукановска акция, която е престъпна за сръбския народ и държава," каза сръбският министър.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner