Неделя, 21 Юли 2019
Неделя, 21 Юли 2019
НАТО: Русия все още има време да се върне към ракетния договор

НАТО: Русия все още има време да се върне към ракетния договор

"Русия все още има възможност да спаси договора за премахването на ракетите с малък и среден обсег", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той съобщи вчера, че този срок изтича на 2 август, когато САЩ ще напуснат договора заради разполагането на нови руски ракети в Европа, предаде БТА.

Министрите на отбраната от Алианса днес са обсъдили ответните мерки, ако Русия запази поведението си и продължи да произвежда и разполага ракети в нарушение на договора. Столтенберг не бе изчерпателен при съобщаването на тези мерки, но отбеляза областите на разузнаването, военновъздушните сили, противоракетната отбрана, програмата за учения на пакта.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Дълбоко съжаляваме, че Русия не спазва договора. За съжаление, времето изтича. Нямаме намерение да разполагаме нови наземни ракети, няма да повтаряме руските действия, не искаме нова надпревара във въоръжаването", заяви Столтенберг.

Той отбеляза, че ако се наложи да бъде предприет отговор, той ще бъде съразмерен и отбранителен. Генералният секретар определи руските ракети като "значителна заплаха за сигурността".

По неговите думи, ако Москва не се върне към договора, това ще бъде безотговорно и опасно. "В такъв случай Русия трябва да поеме пълна отговорност за прекратяването на договора", добави той.

"Имаме волята да изчакаме, опасенията ни са известни на руската страна от дълги години, но срокът е до 2 август", поясни Столтенберг. Той допълни, че следващата седмица НАТО ще съобщи на Русия своите намерения.

Свързани статии (по етикет)

 • Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16

 • Косово иска от НАТО допълнително обучение на силите за сигурност

  Допълнително професионално обучение за косовските сили за сигурност поиска премиера на Косово Рамуш Харадинай. 

 • Три реактора на руска АЕЦ спряха заради късо съединение

  Руска АЕЦ изключи автоматично три от четирите си реактора заради късо съединение в един трансформатор, радиационното равнище остава нормално, съобщи Росенергоатом.

Оставете коментар