Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Генералният секретар на ООН призова за спешни мерки срещу климатичните промени

Генералният секретар на ООН призова за спешни мерки срещу климатичните промени

Промените на климата напредват по-бързо от предвиденото и има нужда от спешни действия, за да се избегне "катастрофа". За това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде АФП.

"Събрали сме се тук, защото светът е изправен пред сериозна необходимост от спешни действия за климата", заяви Гутериш в Абу Даби, където участва в двудневна среща, посветена на климата, която трябва да подготви срещата на върха за климата през септември в Ню Йорк.

"Климатичните изменения се случват сега и напредват дори по-бързо от предвижданията на най-добрите световни учени и изпреварват нашите усилия за борба срещу тях", каза Гутериш. Той припомни, че всяка седмица има нови разрушения, свързани с климата, споменавайки за наводнения, суши, жеги, пожари и супербури.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Климатичните промени напредват по-бързо от нас", предупреди Гутериш, който е насрочил срещата за климата на 23 септември в Ню Йорк.

"Знаем, че дори и обещанията от споразумението от Париж да бъдат напълно спазени, ние ще се изправим пред покачване с най-малко 3 градуса по Целзий на температурите до края на века", каза Гутериш и допълни, че това ще бъде катастрофа за живота, такъв какъвто ни е познат. Генералният секретар отбеляза, че ситуацията ще продължи да се влошава, освен ако не се се действа сега спешно и амбициозно.

Той призова правителствата да спрат да изграждат нови централи с въглища до 2020 г., да съкратят емисиите на парникови газове с 45% през идното десетилетие и да направят преход в базиращите се на изкопаеми горива икономики, допълва АП.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner