Сряда, 19 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 19 Февруари 2020

Разочарованият Манфред Вебер: Макрон и Орбан работят заедно и вредят на демократична Европа

Разочарованият Манфред Вебер: Макрон и Орбан работят заедно и вредят на демократична Европа

Германецът Манфред Вебер, злополучен кандидат за председател на Европейската комисия, разкритикува остро днес "оста Макрон-Орбан", че с лека ръка е пренебрегнала резултатите от европейските избори, предават Франс прес и БНР. 

Вебер, член на баварската десница, оглавяваше листата на европейските консерватори и ако беше приложена системата за водещите кандидати, трябваше да стане председател на ЕК. 

Вебер обаче се натъкна на силна съпротива, най-вече от страна на френския президент Еманюел Макрон, но и на унгарския премиер Виктор Орбан, с когото си размениха нападки по време на предизборната кампания. 

В крайна сметка се очаква председателския пост да заеме сънародничката на Вебер Урсула фон дер Лайен, ако Европейският парламент я одобри. 

"Мога единствено да кажа на избирателите си: "Имаше влиятелни сили, които не желаеха да приемат изборните резултати", каза евродепутатът в интервю, публикувано следобед на сайта на в. "Билд". 

"Имаше задкулисни разисквания и нощни заседания, на които оста Макрон-Орбан се наложи", заяви той. 

"Много съм разочарован, това е ясно. Като политик знам, че избори се печелят или губят, но че Еманюел Макрон и Виктор Орбан ще пренебрегнат с такава лекота изборните резултати, не очаквах", призна Вебер. 

"Макрон каза: "Изберете моята Европа, не тази на Орбан", а изведнъж се оказва, че те работят заедно и вредят на демократична Европа. Сега сме пред куп развалини", допълни баварският евродепутат. 

"Измисленият аргумент, че не съм имал опит в изпълнителната власт, е абсурден: една трета от настоящите европейски правителствени ръководители не са имали предишен опит в изпълнителната власт", изтъкна той. 

"Да напомним, че "самият президент Макрон нямаше особен опит", когато беше избран през май 2017 г.", каза Вебер. 

Относно Урсула фон дер Лайен, която вчера беше на първото си посещение в Страсбург, Вебер обясни, че номинирането ѝ е изненадало мнозина в парламента, но първото ѝ представяне е било прието добре. 

"Фон дер Лайен е европейка, показва го целият ѝ жизнен път. Тя познава международната политика и е убедена християндемократка и има добри шансове да получи мнозинство, но това е път, осеян с клопки", прогнозира германският политик.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner