Петък, 15 Ноември 2019
Петък, 15 Ноември 2019
Будапеща: ЕК се нуждае от лидер, който уважава централноевропейските страни

Будапеща: ЕК се нуждае от лидер, който уважава централноевропейските страни

Европейската комисия се нуждае от лидер, който уважава страните от Централна Европа. Това подчерта в интервю за ръководителят на кабинета на правителството на премиера Виктор Орбан - Антал Роган, отбелязва електронното издание Hungary Today, цитирано от Агенция "Фокус". 

Роган коментира, че избирателите в Европа са дали мандат за спиране на имиграцията, което означава, че поддръжниците ѝ не могат да бъдат сред кандидатите за най-висшите постове в Европейския съюз. 

Според него кандидатите на социалистите Франс Тимерманс, както и на Европейската народна партия, Манфред Вебер, са явни привърженици на имиграцията. Роган добави, че Вебер е обидил Унгария и унгарците в негови изявления, в които подчерта, че не иска гласовете на гражданите на тази страна. 

Централноевропейските страни, включително Унгария, се обединиха, за да предотвратят поемането на постовете от кандидати, които обиждат на национален принцип, добави той. 

„Никой, който не се радва на подкрепата на новите държави-членки от Централна Европа, не може да стане ръководител на Европейската комисия. Това е ново развитие. Гласът на Централна Европа вече се чува", подчерта Роган. 

Той допълни, че страните от Централна Европа искат лидери, които няма да им налагат волята на други държави. След това той отбеляза, че Западна Европа има опит с имиграцията, докато Централна Европа - не. 

Роган поясни още, че Виктор Орбан е поискал по телефона от Урсула фон дер Лайен да поясни, дали като кандидат за поста на председател на ЕК, тя е готова да отдаде подходяща степен на уважение към Унгария и централноевропейските нации. Тя е отговорила утвърдително.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар