Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
ЕК отделя 8 млн. евро за киберсигурността на Западните Балкани

ЕК отделя 8 млн. евро за киберсигурността на Западните Балкани

До края на юли Европейската комисия ще одобри нов проект на стойност 8 млн. евро за програма, по която страните от Западните Балкани ще разработят механизъм за бърза реакция при криза в областта на киберсигурността. 

Това съобщи еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел на първия диалог за цифровите технологии ЕС-Западни Балкани, който се провежда днес в Брюксел, предаде БНР.

„Ние не обръщахме достатъчно сериозно внимание. Напомням, че когато казах, че искам киберсигурността да ми бъде един от приоритетите в цифровата програма за Западните Балкани, срещнах реакция от типа „няма проблеми в тази област“. Всъщност оказа се не, че нямаме проблеми, а че не разполагаме с данни за мащабите на това, което се случва“.

Winbet - победата е емоция! (18+)

През 2021-ва година роумингът между страните от Западните Балкани ще отпадне и жителите на тези страни ще говорят помежду си без допълнителни тарифи, съобщи още Габриел.

Еврокомисар Габриел припомни, че от началото на юли в резултат на регионалното споразумение, входящите и изходящи обаждания между страните от Западните Балкани са паднали съответно с 65 и 68 на сто, а трансферът на данни - над 70 на сто.

Същевременно македонският министър на информационното общество и администрация Дамян Манчевски предложи да се създаде регионална агенция за киберсигурност.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар