Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Росен Плевнелиев: България ще продължи преговорите с "Фолксваген", за нас процесът не е приключил

Росен Плевнелиев: България ще продължи преговорите с "Фолксваген", за нас процесът не е приключил

"Това, че Турция е избрала да продължи да преговаря преференциално, това не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко", добави бившият президент, цитиран от "Фокус"

България ще продължи преговорите с "Фолксваген", за нас процесът не е приключил. Това каза президент Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) и председател на автомобилния клъстер след среща с премиера Борисов в Министерски съвет.

 Плевнелиев поясни, че автомобилният клъстер е създаден през 2012 г. През 2012 г. в автомобилостроенето в България работиха 30 компании. Те имаха оборот от 2 млрд., а броят на заетите беше 9 хил., посочи той. Днес в автомобилостроенето работят над 60 хил. човека, броят на компаниите е 230, оборотът е над 10 млрд. лева. Безспорно това е една от най-динамично развиващите се индустрии в България, успехът е факт, но ние сме амбициозни да постигнем повече, заяви Плевнелиев.

По-важното от срещата днес - по казуса за "Фолксваген". До тук България постигна огромен успех. Ние дойдохме да благодарим за всичко, което правителството направи. Никога досега не сме стигали толкова далеч в мечтите и амбициите си в България да се случват толкова стратегически инвестиции. Това, че сме на финала с страна като Турция е огромен успех за България, отбеляза той.

Научихме много, разбрахме много, имаме амбицията да продължаваме напред. Това, че Турция е избрала да продължи да преговаря преференциално, това не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерн на "Фолксваген" и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави. Постигнахме много, това, че сме на финала и победихме държави като Унгария, Словакия, Румъния, Сърбия е огромен успех. Продължаваме да бъдем активни и да работим заедно - достойно и на всички фронтове, добави бившият президент, цитиран от "Фокус".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner