Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Косово иска от НАТО допълнително обучение на силите за сигурност

Косово иска от НАТО допълнително обучение на силите за сигурност

Допълнително професионално обучение за косовските сили за сигурност поиска премиера на Косово Рамуш Харадинай. 

Той се срещна с главнокомандващия на Обединените сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, който пристигна в Прищина от Белград. Министър-председателят му благодари за досегашната подкрепа, предадоха Танюг и БТА.

Вестник "Коха" пише, че Уолтърс е разговарял с Харадинай за общото развитие и ситуацията със сигурността в Косово, региона и в по-широк аспект. Харадинай информирал Уолтърс за работата на прищинските институции във всички области, особено в сектора на сигурността, с акцент върху ориентацията на Прищина към Запада и към евороатлантическа интеграция.

Уолтърс пристигна по-време на ескалиралото напрежение между Сърбия и Косово през последните дни. В Белград той е разговарял с представители на сръбското държавно и военно ръководство. 

В сряда косовският премиер зададе риторичен въпрос към международната общност дали трябва да започва да въоръжава държавата, както прави Сърбия. Изказването му е във връзка с милитаризирането на сръбската армия. Сърбия купува оръжие от Русия, Франция също постигна договор с Белград за ракетна система.

"Същевременно ни казват, че не може да сключим споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници. Какво да правим тогава", заяви Харадинай, цитиран от прищински медии.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner