Понеделник, 24 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 24 Февруари 2020

Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите за F-16

Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите за F-16

Договорите са на стойност 1.256 млрд. долара, като сумата следва да бъде платена накуп и авансово, след като правителството не успя да склони Вашингтон за разсрочено плащане

Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA "Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment), приет от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Поради голямата обществена значимост на този въпрос президентът ще направи изявление след държавното си посещение в Хърватия на 24 юли в 18.00 часа на „Дондуков“ 2.

Текстовете бяха приети от Народното събрание на 19 юли с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

Одобрените контракти са за боеприпаси в подкрепа на F-16, за 9 ракети, за свързани материали и услуги, както и за Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване.

Договорите са на стойност 1.256 млрд. долара, като сумата следва да бъде платена накуп и авансово, след като правителството не успя да склони Вашингтон за разсрочено плащане.

Изтребителите се очаква да бъдат доставени до 2023 година, въпреки че първоначалните български изисквания бяха първите машини да пристигнат до две години след сключването на договора.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner