Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Партиите с лев субсидия на глас

Партиите с лев субсидия на глас

Ще ги финансират бизнесът и религиозни институции

Партиите ще получават по левче за действителен глас вместо досегашните 11 лв. и вече ще могат да ги финансират бизнесът и религиозни институции. Общините ще са длъжни да им дават безвъзмездно помещения за партийни нужди, политическите формации няма да плащат наем, както досега. Ще бъдат длъжни само да покриват режийните разходи.

Тези промени в пет нормативни документа, прокарани чрез изменение в заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., бяха обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Променят се: Законът за държавния бюджет, Законът за политическите партии, Изборният кодекс, Законът за държавната собственост и Законът за общинската собственост.

Драстичното намаляване на субсидията предложи ГЕРБ, като управляващите обясниха, че така се вслушали в гласа на народа от референдума на Слави Трифонов от преди три години. Отварянето на вратата за финансиране от бизнеса обаче бе разтълкуване като поставяне на партиите под контрола на нечисти капитали.

Оттук нататък, заради промените в Закона за политическите партии и останалите нормативни документи, дейността на партиите може да се финансира от дарения на фирми и еднолични търговци. Вече няма ограничение даренията от физически лица да не надхвърлят 10 хил. лева. Единственото ограничение за фирмите - дарители е да не дължат данъци и такси на държавата и да не са офшорки.

Отменя се забраната религиозни институции да даряват на партии.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Както досега, партиите ще са длъжни да вписват в собствен публичен регистър видът, размерът, стойността на даренията или завещанията, но вече ще трябва да включат и информацията за фирмите и ЕТ - дарители, които ще подават декларация за произхода на средствата, когато дарението е над 1 минимална заплата за страната.

С промените обаче от съдържанието на регистрите ще отпадне задължителното досега вписване на предоставените за безвъзмездно ползване вещи и услуги, имената на извършилите ги и срокът за ползване. Това изискване е заличено от закона.

Извън собствените регистри, партиите и коалициите ще подлежат и на контрол от Сметната палата. До 31 март те трябва да представят финансов отчет и декларация със списък на дарителите си, като с промените към физическите лица се включват и фирмите.

Държавата и общините ще са длъжни да предоставят безвъзмездно на партиите с парламентарна група помещения за партийни клубове. Досега се събираше наем, вече ще трябва да се плащат само експлоатационните разходи, а ако това не се случи повече от три месеца - партията ще трябва да освободи клуба.

Право на безплатни помещения ще имат всички формации, събрали над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори от България и чужбина. Тук също има промяна и тя се състои в това, че от процента на гласовете за партия/коалиция ще се вадят валидните бюлетини, в които обаче избирателят е отбелязал квадратчето "Не подкрепям никого". 

Добавя се още едно задължение към партиите, за да не ги разпусне Софийският градски съд: повече от 5 г. от последната и съдебна регистрация да не е участвала в избори за депутати в Европейския парламент. Сега заличаване грози партия, която:

1. С дейността си нарушава системно изискванията на Изборния кодекс.

2. Чиято дейност противоречи на разпоредбите на Конституцията.

3. Повече от 5 г. от последната и съдебна регистрация не е участвала в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

4. Не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години.

5. Не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния и орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар