Сряда, 23 Октомври 2019
Сряда, 23 Октомври 2019
Нинова: Защо стандартът на българина не расте, щом кабинетът се хвали с икономически успех

Нинова: Защо стандартът на българина не расте, щом кабинетът се хвали с икономически успех

"Виждаме струпване на хора в големите градове и оттам идват техните проблеми - задръствания, мръсен въздух", посочи тя (ВИДЕО)

Защо стандартът на българите не расте, щом кабинетът се хвали с такива икономически успехи?!

Този въпрос зададе на пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя коментира официална информация на БНБ и НСИ, според която в страната има 90 нови милионери, но в същото време 800 хиляди работещи бедни и над 1,5 милиона под прага на бедността.

"Ножицата се разтваря, а неравенствата и регионалните различия се увеличават", заяви на пресконференцията на "Позитано" 20 Нинова.

И попита правителството защо, след като говори толкова много за икономически растеж, за това че инвеститорите едва ли не чакали на опашка, стандартът на българските граждани не се увеличава.

„На Изпълнително бюро обсъдихме няколко важни въпроси. Искаме днес да ви занимаем с една тема, която някак си тихомълком мина, но ние смятаме за стратегическа за България. Това е официалната информация от НСИ и БНБ – поредната притеснителна. Искаме нея да коментираме. По данни на БНБ има 90 нови милионери. 800 хил. работещи бедни според министъра на труда и социалната политика и 1,5 млн. живеещи под прага на бедността. Ножицата се разтваря, неравенствата се увеличават", каза пред медиите Нинова-

Лидерът на БСП посочи и данните на статистиката, според които се  задълбочават и регионалните различия, което на свой ред води до обезлюдяване на цели райони.

"Виждаме струпване на хора в големите градове и оттам идват техните проблеми - задръствания, мръсен въздух", посочи тя.

Затова Нинова призова още сега да започне дебата за бюджета за 2020 г. сега, а не в последния момент.

„Политиците се плъзгат по повърхността, по жълтите новини, по интригите около местните избори, а не по същността. Държавна политика се прави с ум и с грижа, а не с пиар акции, на което сме често свидели напоследък. Настояваме за следното. В момента се изготвя проекта за бюджет за 2020 г. на държавата в Министерство на финансите. Вероятно той ще бъде копи пейст същия от миналата година, пренаписан, сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ и край. Част от тези големи стратегически въпроси, които поставяме и искаме да водим този разговор в българската политика, трябва да намерят своето приложение в бюджета“, допълни Нинова. Тя даде пример с Гърция, че гръцкото правителство е решило да отпуска по 2000 евро на новородено дете и че се планира възстановяване на 13-ата пенсия. „Все мерки и политики, които БСП многократно сме предлагали, винаги са били отхвърляли с аргумента, че това е популизъм. Не, не е популизъм. Това е грижа и поглед напред“, обясни Нинова. Тя посочи, че БСП иска да постави тези въпроси на сериозно обсъждане. „Затова предлагаме в следващите дни и седмици както са готови колегите и обществените организации да започнем сега разговора за бюджета за 2020 г., а не в последния момент. Ние сме готови със своите предложения. Нека да седнем и разумно да обсъдим разговор за бюджета европейския за следващия период. Ще си извикаме европейските депутати тук, ще обсъдим с тях, предлагаме, призоваваме всички партии да извикат евродепутатите си. България има нужда от единна позиция по тези въпроси – бюджета за следващия програмен период и политиката спрямо България, но да започнем от сега и да го започнем сериозно и аргументирано с мисъл за конкретни решения“, допълни още Нинова.

„Идват местни избори и целия информационен поток е съсредоточен в това коя партия кого издига, какви са вътре противоречията. Сериозният въпрос е как ще се развиват общините. Хората ги интересува дали ще имат път от единия град до другия, дали ще работи общинската болница, водата ще поскъпва ли“, продължи Корнелия Нинова.

В момента в Брюксел се водят разговори по новия програмен период, обърна внимание тя. И предупреди, че е възможно броят на общините с достъп до програмата „Региони в растеж“ да бъде намален.

„В Брюксел се кове желязото, защото се водят разговори за новия програмен период 2021 – 2028 г. Досега 39 общини в България ползваха 840 млн. евро по програмата „Региони в растеж“. Имаме информация от Европа, че е възможно броят на тези общини да бъде намален за следващия програмен период. Много по-малки български общини нямат реален достъп до европейските средства. Това е още един фактор за задълбочаване на различията“, продължи Корнелия Нинова. И обърна внимание, че няма никаква информация от правителството каква е позицията на България, как ще се развие този процес, как преговорят то по този въпрос и какви са намеренията му по националната политика за регионално развитие.

"Вероятно ще имаме повече средства за кохезионна политика, но как те ще се планират тук в България и ще се отразят на живота на общините – никой нищо не казва. Това са стратегически въпроси за развитието на България и жизнения стандарт на българите", изтъкна лидерът на БСП.

В края на пресконференцията в отговор на журналистически въпрос за кандидат-кметовете на БСП Нинова припомни, че по-голямата част от общинските конференции, които издигат претендентите, са в края на август и началото на септември. Над 120 червени структури взимат решенията си точно в този период.

На 3 септември ще се събере Националният съвет на БСП, така че до 10 септември да има пълна готовност по листите.

Кандидатът в София пък ще бъде ясен на градската конференция на 14 септември, припомни тя.

"Към момента в 120 общини са протекли събрания на нашите организации и са номинирани кметове за местни избори. Най-много такива събрания ще има в края на август и началото на септември. Номинациите трябва да бъдат одобрени от Националния съвет, който ще проведе поне три заседания от 3 септември натам, защото няма как само на едно заседание да одобрим всички кандидатури. До 10-15 септември ще имаме пълна готовност да обявим имената на кандидатите за кметове. За кандидата ни за кмет на София ще реши градската организация, която също ще проведе събрание в началото на септември", информира Корнелия Нинова.


Медия

Свързани статии (по етикет)

  • ЕК прехвърля на Борисов и ВСС грижата за спазване на правовия ред в България

    Европейската комисия прие днес най-новия си доклад по механизма за сътрудничество и проверка за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите в областта съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Това се посочва в съобщение на ЕК.

  • Румен Радев проведе среща с премиера на Виетнам Нгуен Суан Фук

    Увеличаването на икономическия, търговски и инвестиционен обмен между България и Виетнам е общ приоритет и институциите в двете държави са готови да подкрепят инициативите на бизнеса. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Виетнам Нгуен Суан Фук, които проведоха среща днес в Токио. Двамата представляват своите страни на церемонията по интронизация на новия император на Япония Нарухито

  • Галъп: Над 600 000 българи биха гласували срещу стимул или по принуда

    11% от участниците в изследване на "Галъп интернешънъл"* в навечерието на местните избори признават, че биха приели да гласуват срещу стимул или по принуда. Това прави над 600 000 души от общо около 5.5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас

Оставете коментар