Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

За другарството и промяната в БСП

За другарството и промяната в БСП

В броя на в. ДУМА от 22 август т.г. Георги Пирински, който е дългогодишен член на ръководството на БСП публикува текст със заглавие: „Ставащото в БСП – не промяна, а подмяна!”

В него той поставя редица въпроси – от предизвикващия фиксация у опонентите на ръководството т.нар. „ляв консерватизъм”, през поколенческите отношения в партията, до драстичното намаляване на партийните субсидии и съкращения в апарата на НС на БСП и конкретни финансово-имуществени проблеми. Поантата е открит призив към членовете на БСП да се съпротивляват на ръководството на партията!?

Редица жълти медии веднага използваха опорните точки на Пирински, за да тиражират бомбастични заглавия за „разцепление”, „скандал” и „бунт” в БСП. Ако това е била целта – определено е постигната! При това – в навечерието на решаващи и за БСП и за държавата местни избори.

Това се случва във време, в което партийните структури са заети с подбора и номинирането на кандидати за кметове и общински съветници, които да поведат битката срещу феодалния модел на ГЕРБ по места.

Как изглежда БСП в очите на гражданите след подобни медийни изяви– като партия, която дава надежда за промяна или като разбита команда, която не може да е алтернатива на „стабилността” на ГЕРБ!?

Безспорно, Г. Пирински поставя редица важни въпроси, по които следва да има дебат, но той е член на ръководството на партията без прекъсване от 1986 г., в тясното партийно ръководство с кратки прекъсвания участва почти 30 години. Кой е пречил или пречи да постави тези проблеми на партийните пленуми или конгреси на БСП?

От „идейнни” позиции за сетен път се повдига въпросът за т. нар. „ляв консерватизъм”. В БСП има привърженици на различни линии – вкл. на социаллибералната линия, и в това няма драма. Не би трябвало да се превръща в драма и фактът, че Корнелия Нинова споделя социално-патриотичния възглед. Все пак, председателят на партията има право да предлага, защитава и отстоява политическа линия. Съдник е избирателят, който отхвърли социаллибералния курс на С. Станишев като му присъди 10 изборни поражения.

Подмяна в БСП се случва не сега, а когато председател бе С. Станишев, който наложи чуждия на партията социаллиберален модел, в противоречие с програмата и традициите на БСП, който се опита да наложи Истанбулската конвенция, Пакта за миграция и глобализма, маскиран като интернационализъм.

Поколенчески проблем в БСП съществува, но той не идва от „младите”. Редица дейци, участвали десетилетия в партийното ръководство, парламента и правителства на БСП явно не могат да приемат факта, че в партията навлиза ново поколение. Чувстват го като лична обида и заплаха. Живеем в нова информационна епоха, на протест срещу традиционните елити и статуквото, на модерни форми на политика и на пряка демокрация. Никой не отрича опита, знанията и идеите на поколения, но абонирани за властта не трябва да има.

Пирински е опитен политик, човек с богат идеологически и организационен опит, от името на БСП е водил много битки и знае колко чувствителни са редовите социалисти, когато в партията се провокират конфликти, когато личният интерес взима връх над общия. Вместо да участва във вътрешнопартийни баталии, той би могъл да отдаде енергията си в реална битка – тази за историческата истина за близкото минало - за антифашистката борба, за градежа на социална държава у нас. Днес тя грубо се фалшифицира, променят се учебниците, подменя се историята.

Да поставим БСП над личните си интереси и емоции, защото предстоят тежки изпитания. В такива моменти няма място за постоянно недоволство и призиви за разделение. А когато БСП постигне успех на предстоящите избори, когато даде реална алтернатива за България – ще коригираме кривиците, утвърждавайки съгласието.

Проф. Светлана Шаренкова

Източник: zemia-news

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner