Понеделник, 21 Октомври 2019
Понеделник, 21 Октомври 2019
Външният министър на Иран посети изненадващо срещата на Г-7 в Биариц

Външният министър на Иран посети изненадващо срещата на Г-7 в Биариц

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф изненадващо пристигна в неделя в Биариц, по време на срещата на върха на Г-7, предаде Ройтерс. 

Зариф проведе близо три часа и половина разговори във френския курорт, включително 30-минутна среща с френския президент Еманюел Макрон. Източник на Ройтерс определи разговорите като положителни.

Зариф пристигна във френския курорт на брега на Атлантическия океан в неделя, по покана на френския президент Еманюел Макрон, който се опитва да намали напрежението между Съединените щати и Иран.

Представител на Белия дом увери, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е бил информиран предварително, че иранският външен министър ще дойде в курорта, където се провежда срещата на върха на Г-7.

От Елисейския дворец обаче заявиха, че краткото посещение на Зариф е било съгласувано със Съединените щати, предаде Франс прес.

Френското президентство определи разговорите като положителни и заяви, че те ще продължат. Иранският външен министър е разговарял първо с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, а след това - и с Макрон, в кметството на Биариц. Германски и британски дипломатически съветници са присъствали на разговорите в кулоарите на форума на Г-7, уточни Елисейският дворец.

"Пътят е труден, но си струва да опитаме", написа в Туитър Зариф и публикува в социалната медия две снимки от разговорите си в Биариц.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар