Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристига на посещение в България.

Двамата предстои да проведат работна среща в Министерския съвет, на която ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика. Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

През юли тази година Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана за председател на Комисията.

През последните 12 години на членство на нашата страна в Европейския съюз е установено силно доверие и отличното сътрудничество между България и Европейската комисия. Конструктивното взаимодействие с всички европейски институции допринесе страната ни да проведе успешно първото си председателство на Съвета на ЕС.

В Европа можем да успеем, само ако обединим усилията си, каза преди срещата Урсула фон дер Лайен, цитирана от Агенция „Фокус“.

Тя акцентира върху важността на посещението си и сподели пред журналисти, че за нея е чест и удоволствие да посети страната ни.

„Чест и удоволствие е, че съм тук в София. За мен е много важно, че съм тук, защото България е важен член на ЕС“, посочи фон дер Лайен.

„През последните седмици и днес разговарям с кандидатите за сформиране на колегиум на ЕК. Тук съм, за да слушам много внимателно министър-председателя Бойко Борисов. С голям интерес ще изслушам какви са вашите приоритети и очаквания. Важно за мен е да се постигне баланс в ЕС“, заяви още председателят на ЕК.

Фон дер Лайен постави акцент и върху предизвикателствата, пред които е изправен ЕС: „Дигитализация, демографски промени, които влияят върху икономиките и обществата ни, също и сигурността. Напълно съм наясно, че в период на миграция е необходимо да намерим ново начало по отношение на миграцията. Ние сме 100 % зад България и ако искаме устойива идея в рамките на ЕС трябва да сме на ясно, че ние разчитаме на България за действия и и информация. В центъра на европейския дневен ред промяната на климата."

„Изключително важно е да се инвестира в цифровизацията, образованието, защото младите хора изграждат бъдещето ни. Да инвестираме в научно-изследователските дейности и иновации“, добави още тя.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар