Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Избори в Германия! Бранденбург и Саксония избират регионални парламенти

Избори в Германия! Бранденбург и Саксония избират регионални парламенти

Обединение срещу крайната десница в лицето на „Алтернатива за Германия” - под този общ знаменател завърши предизборната кампания в две източногермански провинции. Днес два милиона избиратели в Бранденбург и над три милиона в Саксония избират нов ландтаг, напомня БНР. 

Очаква се вотът да има отражение и върху управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел. 

Никой не иска да управлява с „Алтернатива за Германия”, която в Бранденбург може дори да спечели, а в Саксония е втора политическа сила. Това изправя традиционните партии пред сложната задача за съставяне на правителство. 

Министър-председателите в Потсдам и Дрезден може и да запазят постовете си, но не и коалициите, с които управляват. От 30 години, от политическите промени насам, в Бранденбург начело са социалдемократите, а в Саксония - християндемократите на канцлера Ангела Меркел. Очакваният слаб изборен резултат на социалдемократическата партия ще засили позициите на противниците на голямата коалиция в Берлин. Наблюдателите вече не изключват Ангела Меркел да довърши мандата си с правителство на малцинството, макар тя досега категорично да отрича такъв сценарий. 

Регионалните избори в Бранденбург и Саксония може да променят следвоенния политически модел във Федералната република, като наложат плаващи мнозинства и необичайни за германската политика коалиции.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар