Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
Новото италианско правителство ще положи клетва

Новото италианско правителство ще положи клетва

Джузепе Конте изрази съгласие пред президента на Италия Серджо Матарела да бъде отново премиер на нов кабинет, който сформира от антисистемното движение „Пет звезди“, лявоцентристката Демократическа партия и лявата „Свободни и равни“.

Правителството ще положи клетва пред президента на страната Серджо Матарела днес в 10 часа местно време.

Следващото правителство на Италия ще бъде повече проевропейско в сравнение с досегашното. Това стана ясно при представянето на министрите от втория кабинет на Джузепе Конте – почти месец след като крайнодясната и евроскептична „Лига“ и Матео Салвини развалиха управляващата коалиция с „Пет звезди“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Лидерът на Движението „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо поема министерството на външните работи, но ключовото министерство на икономиката и финансите се поема от демократа Роберто Гуалтиери – председател на комисията по икономическите и паричните въпроси в Европарламента.

Вътрешните работи наследява от Салвини префектът Лучана Ламорджезе, която не е член на нито едната от три партии в коалицията, както и самият Конте. Отново ще има министерство на спорта с министър Винченцо Спадафора от „Пет звезди“, което ще има 10 министерства, а демократите имат 9.

Партията „Свободни и равни” получи министерството на здравеопазването. Новият кабинет е подготвил програма от 26 основни точки.

На първо място стои бюджетната програма, следва подобряване на данъчната система, на социалния и икономически живот, поправки в правилата по имиграционния проблем, намаляване броя на депутати и сенатори, инвестиции за развитие на Южна Италия и др, съобщи БНР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар