Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
Сергей Лавров: Войната в Сирия наистина приключи

Сергей Лавров: Войната в Сирия наистина приключи

Ситуацията в Сирия се връща в мирното русло - там са останали само отделни огнища на напрежение, заявява външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за руския в. "Труд".

"Войната в Сирия наистина приключи. Страната постепенно се връща към нормалния, мирен живот. Отделни огнища на напрежение все още има само в територии извън контрола на сирийското правителство като Идлиб и източния бряг на р. Ефрат", посочва Лавров, чието интервю цитират ТАСС и БТА.

При това положение днес е най-важно "да се предостави на Сирия комплексно хуманитарно съдействие и да се придвижи напред политическият процес, целящ уреждане на кризата, за постигане на сигурна и трайна стабилизация в страната, а също и в близкоизточния регион като цяло".

Според Москва формирането и задействането на комитет, който да разработи конституционна реформа, ще са важен етап в осъществяването на този "политически процес, воден и реализиран от самите сирийци със съдействието на ООН".

Това "ще позволи на страните в Сирия - правителството и опозицията, за пръв път да започнат пряк диалог за бъдещето на страната си", добавя първият дипломат на Русия.

Лавров обръща внимание, че федерацията придава голямо значение на редовните контакти и с Дамаск, и с опозицията, отправяйки призив да се гарантира максимално широко представителство на всички групи от сирийското общество в политическия процес.

"Опозиционерите могат и трябва да дадат свой конструктивен принос в процеса на комплексното политическо уреждане, както предвижда резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", подчертава той.

"Като цяло Русия се обявява за възстановяване на суверенна, териториално цялостна Сирия, за възможно по-скорошно преодоляване на последиците от развихрянето на тероризма, връщане на всички сирийци в родината, а на самата страна - в "арабското семейство", което ще е залог за гарантиране на сигурност и стабилност в Близкия изток", добавя Сергей Лавров пред "Труд".

Свързани статии (по етикет)

 • Сергей Лавров: Агресивните действия на САЩ са ключов дестабилизиращ фактор в света

  Москва ще продължи да се съпротивява на опитите за пренаписване на историята на Втората световна война, категоричен е руският дипломат №1

 • Какво е състоянието на бункерите в България?

  Засиленото напрежение между Иран и САЩ възроди опасенията от Трета световна война. Сайтът за военна мобилизация на САЩ се срина, след като мнозина млади американци провериха дали могат да бъдат привикани на служба в случай на глобален конфликт. За щастие глобалният конфликт се размина - поне за сега.

  Взривоопасната ситуация между Иран и САЩ постави важен въпрос - какво би се случило с нас в случай на Трета световна война?

  Подобен конфликт бързо би ескалирал в ядрен. Единственият шанс на населението да преживее подобен Апокалипсис е укриване в бункер. Това ни накара да се запитаме - какво е състоянието на бункерите в България?

 • Путин се срещна с Асад в Сирия

  Това е второто посещение на Путин в Сирия, където руската армия е ключов съюзник на правителствените сили от 2015 г.

Оставете коментар

baner

 FB banner