Понеделник, 21 Октомври 2019
Понеделник, 21 Октомври 2019
Предадоха ли се десните за местните избори?

Предадоха ли се десните за местните избори?

Илиян Василев обяви битката за смяна на Гешев като много по-важна от тази за местното управление

От близо месец политически анализатори коментират, че предстоящите местни избори и изходът от тях ще са от значение за по-нататъшното управление на ГЕРБ. Загубата на ГЕРБ в София, както и в Пловдив, би била знак за управленската несъстоятелност на ГЕРБ и съответно край на 10-годишното управление на Бойко Борисов.

Паралелно с това от всички страни се появиха предупреждения за тежка компроматна война. И всички започнаха да я водят. Първият отстрелян бе арх. Борислав Игнатов - кандидатът за столичен кмет на обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение").

Никой не отрича средствата, с които се дискредитира името му в кметската надпревара, стоящи извън всякаква журналистическа, политическа и чисто човешка етика. Но е факт, че натрупа сериозни негативи върху и без друго все по-оредяващата градска десница.

На родна почва политическата идеология отдавна е учебникарско понятие без практическо отражение. Идеологията на десните се ограничава до т.нар. борба срещу отдавна отишлия си комунизъм. И за да има и все пак нещо съществено – срещу огромната заплаха от Русия, която искала да ни превземе, и срещу съдебната система, която не вкарвала „лошите” където трябва.

Изборът на нов главен прокурор дойде като чудесен подарък за десните, които хвърлиха цялата си енергия в коментари, протести и говорене без предлагане на алтернатива. Към това добавяме и невероятно параноичната акция „залови русофила и събори паметника на съветската армия”.

Протестиращата срещу избора на главен прокурор десница изригна срещу една реплика на Иван Гешев, казана по БНТ, но извадена от контекста – за разделението на властите. И тръгнаха директните обвинения, за незачитането на това разделение.

Никой не се сети, че от години в средите на правистите се води дебат къде е мястото на главния прокурор. Мимоходом се отминават и мнения като това на бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, например, че прокуратурата трябва да бъде част от изпълнителната власт, а главният прокурор – министър на правосъдието – мнение, застъпвано публично от различни политически посоки.

Реално в публичното пространство не се състоя сериозен дебат по този въпрос. Реално нямаше и други кандидатури за поста главен прокурор, освен тази на протестиращата „БОЕЦ” и то внесена в последния момент. Защо? На този въпрос дори „насипното дясно” няма ясен отговор. И вместо да го потърси, продължава да повтаря от 2013 до днес един и същ рефрен за Пеевски и Цацаров.

Потвърждава го и един призив на Илиян Василев в социалните мрежи, разпространен и от медии: „Битката за смяна на Гешев е много по-важна от местните избори. Това е битка за бъдещето на България и за възпроизводството на тази паразитна класа наречена Кой?, олицетворена от Пеевски, Гешев и Цацаров. И всеки един от вас има своята отговорност за изхода на тази битка. Не винете за бедите и бедността си други, а само себе си, заради изборите, които правите.”

В призива си Илиян Василев – този ярък защитник на атлантическата ориентация на България, с агентурен псевдоним „Сашо 11“, бил посланик в Москва между 2000 и 20006 г., който громи яростно руските енергийни проекти – допуска едно противоречие.

От една страна громи избора на Гешев, модела Кой и обявява местните избори за не толкова важни. От друга – ние сме си били виновни за тах, заради избора, който правим. От една страна – изборите са единствения демократичен инструмент, от друга – Гешев ни е по-важен от тях.

Разумни гласове от дясното от години говорят за децетрализация на управлението. За повече и истинска правомощия на местната власт, избирана на местни избори. Това са световните демократични механизми за истинското разделение на властите. Тогава няма как премиер/председател на управляваща партия да отиде с джипа си при кмета Х и да му каже какво да прави.

Но Гешев ни е по-важен от местните избори, твърди Василев.

Всъщност, за широката публика това е едно добро извинение за политическата несъстоятелност на протестърската десница, която в последните дни се изявява единствено с протестите си срещу Гешев. Едно оправдание защо не може да се надхвърлят от години двата процента, които събира на каквито и да е избори. Когато гроздето е кисело, то не е толкова важно.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар