Сряда, 23 Октомври 2019
Сряда, 23 Октомври 2019
Британският Върховен съд обсъжда законно ли е спирането на работата на парламента

Британският Върховен съд обсъжда законно ли е спирането на работата на парламента

Британският Върховен съд ще обсъжда в продължение на три дни от днес законно ли е оспорваното решение на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента за повече от месец, което опонентите му възприеха като опит да наложи Брекзит без споразумение, предават Франс прес и БТА.

44 дни преди определения срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз, сценарият на Борис Джонсън за Брекзит без сделка остава твърде вероятен въпреки някои тревожни прогнози на собственото му правителство за недостиг на храни, лекарства и опасности от обществени сътресения.

Миналата седмица най-висшият съд в Шотландия се произнесе по подаден иск, че решението за спиране на работата на британския парламент е незаконно и е "очевиден" опит да се попречи на парламента. Седмица преди това обаче най-висшият съд на Англия и Уелс отхвърли подобен иск с аргумента, че въпросът е политически и не подлежи на съдебна намеса.

Двете дела сега отиват пред Върховния съд на Обединеното кралство и той ще вземе окончателно решение дали съветът на Джонсън към кралицата да спре работата на парламента за пет седмици (от миналата до 14 октомври) е бил незаконен, отбелязва Ройтерс.

През първия ден Върховният съд ще изслуша адвокатите на ищците - в единия случай Джина Милър, а в другия - 78 проевропейски депутати. Адвокатите на правителството ще бъдат изслушани в сряда, а бившият премиер консерватор Джон Мейджър - в четвъртък. Ще бъде дадена думата и на други хора.
Не е известно кога ще бъде оповестено решението на Върховния съд, отбелязва Франс прес.

Ако съдът реши, че спирането на работата на парламента е незаконно, то ще влезе в сила незабавно и парламентът ще бъде свикан, обясни пред АФП преподавателката по право в лондонския университет "Кралица Мери" Сионайд Дъглас-Скот.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар