Четвъртък, 23 Януари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 23 Януари 2020
Кв. Лозенец в София е заложник на столичния кмет

Кв. Лозенец в София е заложник на столичния кмет

БСП ще настоява за повече свобода на районните кметове

Презастрояването в "Лозенец" се оказва ахилесовата пета на района. Пренатоварването с жилищно строителство изпреварва в пъти инфраструктурата. Това, разбира се, не важи само за нас, но тук е най-очевидно. В началото на тази година предвид имотните скандали, ние станахме ноторно известни пред цялото общество.

Приетият през 2009 година устройствен план, заложи големи бомби в новоизникналите квартали като квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" и квартал "Кръстова вада". Там няма никаква изградена социална инфраструктура – училища, медицински центрове, улици. Съответно, общината през последните две години – във втория мандат на Дреков – издава разрешителни за строеж за над половин милион квадратни метра застроена площ. А е направила по-малко от четири детски площадки, които даже не са и завършени все още. Като, разбира се, се запазва тази техника да се изчаква последният момент преди местните избори през 2019 година.

Тези разрешителни за строеж за над половин милион квадратни метра застроена площ са точно в правомощията на районния кмет и на главния архитект на район "Лозенец". Говорим за разрешително за строеж четвърта, пета и шеста категория, което е в правомощията на районната администрация.

Чрез създаването на консултативни съвети, в които влизат представителите на етажната собственост и дейни граждани, представители на неправителствените организации и други, подобна ситуация би могла да бъде избегната в бъдеще. Тези съвети биха били гръбнакът на едно силно местно самоуправление, близо до хората, взимащо най-добрите решения за живеещите в района. Чрез дебати вътре в тези съвети трябва да се търси мнението на гражданите по важните въпроси за района.

БСП ще настоява за повече свобода и правомощия на районните кметове. Не трябва те да бъдат зависими – особено по отношение на бюджета – от Столична община. Защото ние в момента сме заложници на столичният кмет, независимо кой е той. Районните кметове не разполагат със собствени бюджети и въпреки че, район "Лозенец" е с 8% дял – на второ място – в приходната част на бюджета(над 30 милиона от данъци и такси за миналата година), а в разходната част сме като всеки друг район. Това трябва да се разглежда в контекста на нивото на настоящата инфраструктура (или на места в района – направо липсващата такава).

През последните години – чрез диалог с гражданите – заедно с живеещите, успяхме да се преборим за по-добро улично осветление, няколко спирконавеса, няколко градинки, настоявахме за отварянето за ползване на Резиденция "Лозенец", успяхме да спасим двора на 139 ОУ "Захарий Круша" от застрояване. Частична победа за нас, гражданите е и спирането за момента на печално известния небостъргач. Но там борбата трябва да продължи. Всички тези неща са благодарение на взаимодействието на гражданите и подобен тип колаборация трябва не просто да продължи, а да се задълбочи. Аз гарантирам, че като бъдещ районен кмет, това ще бъде основно мое задължение. 

Източник: БСП-София

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner