Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
The Wall Street Journal: Световните лидери ще обсъдят следващите стъпки за климата

The Wall Street Journal: Световните лидери ще обсъдят следващите стъпки за климата

Световните лидери ще се съберат под егидата на Организацията на обединените нации, за да обсъдят следващите стъпки в глобалните усилия за забавяне на затоплянето на планетата, пише американският вестник The Wall Street Journal, цитиран от Фокус.

Срещата на върха за климата в понеделник е предназначена да генерира инерция около постигането на целите на Парижкото споразумение от 2015 г., което има за цел да ограничи глобалното повишение на температурата до под 2 градуса по Целзий.
Не се очаква делегатите да постигнат нови споразумения по време на еднодневното събитие. Вместо това ръководители и представители на повече от 60 държави, както и бизнес лидери и други правителствени служители са подготвени да очертаят мерките, които трябва да се предприемат за борба с изменението на климата. Ключовите теми включват постепенно премахване на въглищата и да се премине към въглеродна неутралност към средата на века.

САЩ, които имат намерение да напуснат пакта за климата, няма да участва в понеделник. Сред планираните оратори са индийският премиер Нарендра Моди, китайският външен министър Ван И и германският канцлер Ангела Меркел.

Срещата се провежда след младежките климатични протести по целия свят в петък и е придружена от поредица от индустриални и инвеститорски събития през седмицата, които са насочени към възприемане на по-устойчиви бизнес практики.

„Ясното е, че ние не се движим достатъчно бързо и трябва да ускорим процеса и затова сме тук, за да натискаме, натискаме, натискаме, натискаме“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пред репортери в петък.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Средната глобална температура вече е с 1,1 градуса по Целзий над пред-индустриалните нива, според оценките на Световната метеорологична организация.

Меркел разкри пакет от нови политики за климата миналата седмица, който включва субсидии за електрически превозни средства и цена на емисиите на въглероден диоксид.

Европейският съюз се надяваше да осигури подкрепата на всички 28 държави-членки за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г., основна цел на ООН но все още не е постигнат консенсус.

Макар че никой от служителите на администрацията на Тръмп няма да се изкаже, губернаторът на щата Мейн Джанет Милс, която наскоро подписа закон, насочен към намаляване с 80% на емисиите на парникови газове в щата до 2050 г., има намерение да се изкаже. ООН покани няколко местни и регионални служители, които се борят с изменението на климата по целия свят, за да демонстрират, че действията се случват на всички нива.

„Хората могат да говорят само ако идват с положителни стъпки, това е един вид билет“, каза Гутериш. „За лоши новини не идвайте.“
Ескалиращото напрежение в Близкия изток след ударите върху саудитската петролна инфраструктура по-рано този месец, както и търговският конфликт между САЩ и Китай, се очаква да засенчат събитието, което предхожда началото на общия дебат на годишната сесия на Общо събрание на ООН.

„Свидетели сме едновременно на глобалното затопляне и на глобалното политическо затопляне и двете неща са комбинирани и затрудняват живота ни“, коментира генералният секретар на САЩ Антонио Гутериш.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner