Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Германия е възмутена: Тръмп и Зеленски критикуват германското правителство

Германия е възмутена: Тръмп и Зеленски критикуват германското правителство

Хуморът и способността за язвителна ирония – това са качествата, заради които в Украйна обичат Владимир Зеленски като сатирик. И на поста президент на страната Зеленски нямаше нищо против да се шегува. 

Наскоро той развесели участниците в конференцията „Ялтинска европейска стратегия“ с игрив чат в Whatsapp, пише германското издание Der Spiegel в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус".

Като сатирично произведение се чете и протоколът от телефонния разговор между президентите на Украйна и САЩ.

Например, когато Зеленски се хвали, че по време на последната си визита в Ню Йорк е отседнал в Хотел на Доналд Тръмп. Или когато казва, че в хода на предизборната си кампания е използвал някои методи на американския лидер: „Вие сте великолепен учител за нас“.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Това, което обсъждаха Тръмп и Зеленски, никога не е било предназначено за обществеността, затова техните думи трябва да се приемат сериозно. Това се отнася и за пасажа, в който двамата политици критикуват германското правителство. Както каза Тръмп, Ангела Меркел говори много, но прави малко. Реакцията на Зеленски: „Вие сте напълно прав. Не на 100%, а на 1000%“.

„Няма да коментираме това“, заяви официален представител на правителството в Берлин. Но в същото време от германската коалиция посочиха следните цифри: от началото на украинската криза на Киев са изпратени 1,4 милиарда евро, включително 544 за помощ в развитието на икономиката, 110 милиона като хуманитарна помощ, както 500 милиона евро кредити.

„Упреците на Тръмп „най-малкото не са справедливи“ – така критикува изказването на американския президент председателят на фракцията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бундестага Ролф Мюцених.

„Европейците предоставиха на Украйна милиардни суми, изразяващи се в двуцифрени числа, а също така въведоха срещу Русия програма за санкции, каквато не е имало дори по времето на Студената война“, отбеляза Норберт Рьонтген, председател на парламентарната комисия по външни работи.

Тръмп и Зеленски не са доволни, на първо място, от факта, че Меркел не е заела ясна позиция по отношение на Русия и че Германия и Франция отказват да доставят оръжие за Украйна, докато САЩ изпращат противотанкови оръжия и „несмъртоносна“ военна техника в Източна Европа.

Ирония на историята: Джо Байдън, най-многообещаващият кандидат от Демократическата партия за следващите президентски избори, споделя критичното мнение на Тръмп за Меркел. В мемоарите си той описва срещата с канцлера Меркел на Мюнхенската конференция по сигурността през 2015 година.

„Бях разочарован, когато тя след своята реч решително отказа да достави истинско оръжие на украинските военни, които се намираха в неизгодно положение“, пише Байдън.

Дипломатическите усилия на Меркел не бяха споменати в телефонния разговор на Тръмп дори с една дума – за недоумение на Берлин. „А нали именно канцлерът Меркел и тогавашният министър на външните работи Щайнамайер направиха всичко, за да не възникне обширен военен конфликт в този регион“, казва ръководителят на фракцията на ГСДП Мюцених.

В момента посланикът на Украйна в Берлин Андрей Мелник се опитва да изглади ситуацията. По неговите думи, президентът Зеленски цени високо „изключителния личен принос на канцлера Меркел“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар