Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Борис Джонсън ще поиска ново отлагане на Брекзит, ако няма сделка до 19 октомври

Борис Джонсън ще поиска ново отлагане на Брекзит, ако няма сделка до 19 октомври

Британският премиер Борис Джонсън ще изпрати писмо до Европейския съюз с искане за ново отлагане на крайния срок за Брекзит, ако до 19-и октомври не бъде уговорена сделка за разводa, според правителствените документи, предoставени на Шотландски съд, съобщава в Би Би Си, цитиран от БНР.

Миналия месец депутати от опозицията и "бунтовници" от управляващата Консервативна партия, принудиха чрез закон британският премиер да поиска удължаване на срока за Брекзит, при положение че няма одобрено споразумение, но тогава Борис Джонсън, макар и да обеща да спазва британското законодателство, заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на всяка цена на 31-ви октомври.

В писмо до Съда в Шотландия, където противниците на Брекзит се стремят да получат решение, което да принуди британския премиер да спазва закона, правителството на Обединеното кралство посочва, че Борис Джонсън приема, че е длъжен да изпрати писмо до ЕС с молба за удължаване на крайния срок.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Борис Джонсън е готов да напише подобно писмо до Европейския съюз и да поиска удължаване на крайния срок за напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз след 31-ви октомври, ако не се постигне сделка до 19-ти октомври, показват съдебните документи, получени от Би Би Си.

В документите Джонсън се съгласява да уважи приетият от парламента закон и да помоли ЕС за удължаване, ако не бъде постигната сделка по време на заседанието на Европейския съвет, което започва на 17-и октомври. Той също така "приема", че ще се съгласи на всяко едно удължаване на срока, предложено от ЕС.

Говорител на премиера отказа да коментира текущи съдебни производства.

Ден по-рано Борис Джонсън повтори позицията си, че той иска да се увери, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на крайната дата, съвпадаща с Хелоуин - със или без сделка. По-рано той пък посочи, че по-скоро желае да бъде "мъртъв в канавка", отколкото да поиска удължаване на крайния срок за Брекзит. Британският премиер вероятно все още се надява да постигне споразумение с Европейския съюз, за който се твърди, че е дал на Обединеното кралство срок до следващата седмица да направи промени в последните си предложения относно ирландска граница.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар