Вторник, 28 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 28 Януари 2020
НС подкрепи еврочленството на Северна Македония и Албания при определени условия

НС подкрепи еврочленството на Северна Македония и Албания при определени условия

Със 129 гласа "за", четирима "против" - трима от БСП и един независим народен представител, и един "въздържал се" 44-то Народно събрание подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания при определени условия.

Депутатите приеха декларация във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания. Така парламентът застана зад приетата вчера от правителството Рамкова позиция.

В декларацията Народното събрание призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Българският парламент се обръща и към официалните власти в Албания да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава, без поставяне на административни пречки, книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от българи като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан, Поградец и навсякъде на територията на Албания, където има българско малцинство.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner