Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
ЕП отхвърли френската кандидатка за еврокомисар Силви Гулар

ЕП отхвърли френската кандидатка за еврокомисар Силви Гулар

Евродепутатите гласуваха днес категорично против кандидатурата на Силви Гулар за еврокомисар на Франция, предаде АФП.

Решението бе взето с голямо мнозинство: 82 депутати гласуваха против кандидатурата на Гулар, 29 - за, а един се въздържа.

Гулар бе изправена пред два напрегнати изслушвания в Европарламента на фона на съмнения за серия от скандали. Срещу нея текат две разследвания - едното е на френското правосъдие, а другото - на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Подозира се, че Гулар е замесена в схема за фиктивно наемане на работа във френската центристка партия "Демократично движение", на която е член.

Френската кандидатура е третата отхвърлена в предложения от Урсула фон дер Лайен кабинет след румънската и унгарската. Това е силен удар по новоизбраната президентка на ЕК, както и за Еманюел Макрон. Евродепутатите явно не са преглътнали факта, че именно френският президент провали схемата им на водещите кандидати за шеф на Комисията.

Макрон избра Гулар за министър на въоръжените сили в своето правителство, след като стана президент през 2017 г. Тя обаче заемаше поста едва един месец и се оттегли, след като беше започнато разследване за начина, по който нейната партия Демократично движение е наемала парламентарни сътрудници в Европейския парламент.

Разследването продължава, но главният му фокус не е върху Гулар. Срещу нея не се води официално разследване. Тя отрича да е извършила нещо нередно.

На изслушването си в Европарламента Гулар заяви, че не е извършила нарушения по времето, когато самата тя е била евродепутат.

На въпроси за скандал с фиктивни назначения в Европейския парламент и работата си като съветник в американски мозъчен тръст за 10 000 евро на месец в периода 2013-2016 г., докато е била европейски депутат, тя заяви, че е декларирала всичките си доходи и че не са й били повдигани обвинения от френската прокуратура.

 "Чиста съм", каза Гулар и заяви, че е била разпитана от следователи на ЕС, които са преценили, че няма проблем тя да се яви на изслушването.

След гласуването Гулар каза, че си е взела бележка за отхвърлянето на нейната кандидатура в съответствие с демократичните норми.

"Благодаря на президента на Републиката (Еманюел Макрон) и на (бъдещия председател на Европейската комисия) Урсула фон дер Лайен за тяхното доверие и на всички евродепутати, които гласуваха за мен", написа в Туитър френската кандидатка за еврокомисар.

Макрон заяви, че Гулар е станала жертва на "политическа игра, която засяга цялата Европейска комисия", предаде Ройтерс, цитирайки комюнике на Елисейския дворец.

В текста пише, че френският президент ще постави въпроса пред бъдещия председател на ЕК и ще работи за това Франция да запази предвидения за нея ресор в новия състав на Комисията.  Гулар бе номинирана за еврокомисар за вътрешния пазар.

Източник: Dir.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner