Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
Чили е във война, обяви президентът Пинера

Чили е във война, обяви президентът Пинера

"Ние сме във война с мощен враг", заяви в неделя, 20 октомври, чилийският президент Себастиан Пинера, чиято страна е разтърсена от три дни от безредици, при които загинаха седем души. Генерал Хавиер Итуриага, който в петък бе натоварен с обществената сигурност от държавния глава, призова жителите да останат "спокойни" и да не напускат домовете си, съобщава АФП.

Безредиците, които започнаха с увеличението на цената на обществения транспорт, продължават, въпреки че правителството оттегли тази мярка.
 
"Ние сме във война с мощен, безпощаден враг, който не уважава нищо и никого и е готов да използва насилие и престъпление без ограничения", заяви държавният глава пред медиите.
 
 
Над 300 души са пострадали в сблъсъци със силите на реда по време на протестите в Чили срещу повишението на цените на билетите за метрото, предаде ТАСС.

Президентът Себастиан Пинера въведе извънредно положение в още три града на страната и прилежащите им общини - Ла Серена, Кокимбо и Ранкагауа заради протестите. Извънредното положение ще бъде в сила 15 дни и при необходимост ще бъде удължено.

Цените на билетите за метро бяха увеличени средно с 30 песо до максимално 850 песо (1,2 долара). Това породи протести, прераснали в насилие между демонстранти и силите на реда. Заради усложнената ситуация президентът Пинера отмени повишението на цените на пътуванията в обществения транспорт, посочва БТА.

Свързани статии (по етикет)

 • Какво е състоянието на бункерите в България?

  Засиленото напрежение между Иран и САЩ възроди опасенията от Трета световна война. Сайтът за военна мобилизация на САЩ се срина, след като мнозина млади американци провериха дали могат да бъдат привикани на служба в случай на глобален конфликт. За щастие глобалният конфликт се размина - поне за сега.

  Взривоопасната ситуация между Иран и САЩ постави важен въпрос - какво би се случило с нас в случай на Трета световна война?

  Подобен конфликт бързо би ескалирал в ядрен. Единственият шанс на населението да преживее подобен Апокалипсис е укриване в бункер. Това ни накара да се запитаме - какво е състоянието на бункерите в България?

 • Генщабът на руската армия алармира: НАТО се подготвя за голяма война!

  Ученията на НАТО в балтийските страни, Полша и акваториите на Черно и Балтийско морета говорят, че Алиансът се подготвя за голям конфликт

 • Китай и САЩ се разбраха за край на търговската война

  Белият дом е постигнал "принципна сделка" с Китай за разрешаване на 17-месечната търговска война между САЩ и Китай, съобщи "Ройтерс", като цитира свой източник в търговските преговори

Оставете коментар

baner

 FB banner