Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
Путин и Ердоган си стиснаха ръцете за источирески меморандум

Путин и Ердоган си стиснаха ръцете за источирески меморандум

Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган си стиснаха ръцете за 10-точков меморандум за Сирия, който беше наречен от руския лидер "много важен, ако не и решаващ", а турският глава го описа като "исторически", предаде БГНЕС.

Той бе направен публично достояние след продължителни разговори в руския черноморски курорт Сочи във вторник.

Русия и Турция се договориха да осигурят изтеглянето на кюрдските сили от районите в близост до границата на Сирия с Турция и да започнат съвместни патрули.

Турция поема контрола над "безопасна зона" в Сирия с дължина около 120 километра и дълбочина 32 километра и споразумението запазва това като "статукво".

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В споразумението се казва, че всички "елементи и техните оръжия" на милицията ОЗН ще бъдат премахнати от стратегическите градове Манбидж и Тал Рифаат в Северна Сирия.
"Всички терористи на ОЗН в Тал Рифаат и Манбидж ще бъдат изведени извън този регион, заедно с тяхното въоръжение", каза Ердоган. 

 

Русия и Турция ще започнат съвместни усилия за „улесняване на завръщането на бежанците по безопасен и доброволен начин“. В Турция има 3,6 милиона сирийски бежанци.

В меморандума се съобщава, че страните подкрепят процеса на мирните преговори, започнати от Турция заедно с Русия и Иран, за да намерят "трайно политическо решение" на конфликта.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner