Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Радев: Необходимо е равномерно разпределение на инвестициите в Европа

Радев: Необходимо е равномерно разпределение на инвестициите в Европа

Необходимо е равномерното разпределение на инвестиции в Европа не само за развитието на транспорт и логистика, а преди всичко в образователна и научна инфраструктура

Това е заявил президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с министъра на външните работи и европейските въпроси, и министър на миграцията и убежището на Люксембург Жан Аселборн, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По думите на президента икономическото и социално сближаване в Европейския съюз трябва да остане приоритет и в новия мандат на европейските институции.

Финансирането на модерни научни центрове в подкрепа на качественото образование в страните от Източна Европа е задължителна предпоставка за създаването на перспектива за развитие на младите хора в родните им страни, е подчертал Румен Радев. Според Жан Аселборн не трябва да се допуска намаляване на финансирането за политиките на ЕС, които трябва да разполагат с необходимите ресурси за постигането на ефективни резултати.

Двамата са обсъдили теми от дебата за бъдещето на Европа и са подчертали необходимостта от съхраняване на основополагащите ценности на ЕС като единство и солидарност. Предизвикателствата в сферата на сигурността и миграцията изискват от ЕС да има способността да взима ефективни и навременни решения, е заявил държавният глава.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Жан Аселборн е потвърдил подкрепата на Люксембург за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Още през 2011 г. България е покрила техническите критерии и изпълнява ангажиментите си по опазване на външната граница на ЕС, е посочил Румен Радев. Президентът е припомнил и внесеното от него предложение през 2017 г. за изработване на европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните граници на съюза.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар