Сряда, 11 Декември 2019

ndt banner2

Сряда, 11 Декември 2019
Федерика Могерини: ЕС още няма списък на засегнатите от санкциите срещу Турция

Федерика Могерини: ЕС още няма списък на засегнатите от санкциите срещу Турция

ЕС все още не разполага със списък на хората и организациите, които ще бъдат засегнати от санкциите, наложени на Турция заради проучванията за газ край бреговете на Кипър

Това съобщи днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. По-рано днес Съветът на ЕС прие рамка за налагането на санкции срещу свързаните с проучванията хора и организации, както и срещу техните помагачи. Както БТА съобщи, санкциите ще се състоят в забрана за пътуване в ЕС и запор на имущество.

Следващата стъпка може би е изготвянето на такъв списък, поясни Могерини. Тя отбеляза, че връщането на европейските джихадисти, т.нар. "чуждестранни бойци", е работа на държавите от ЕС. Всяка страна има различно законодателство по тези въпроси, ЕС няма желание и възможности да се намесва. Може да помогнем да се съгласуват подходи и действия, ако това бъде поискано, добави върховният представител.

ЕС е готов с обхвата на санкциите срещу Турция заради проучванията край Кипър

Могерини съобщи, че по-късно днес се очаква доклад от Международната агенция за атомна енергия по повод действията на Иран по ядреното споразумение. Все по-трудно става споразумението да оцелее, но ЕС е решен да го поддържа, допълни тя.

По повод събитията в Боливия и оставката на президента Ево Моралес ЕС призовава да се избегне насилието. ЕС е готов да изпрати мисия наблюдатели за предстоящите избори, ако има необходимите условия, съобщи Могерини. Тя изрази надежда следващите избори да бъдат скоро, както и участниците в събитията да проявят чувство на държавници.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner