Четвъртък, 12 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 12 Декември 2019
Ердоган: Турция може да прекрати преговорите за членство в ЕС

Ердоган: Турция може да прекрати преговорите за членство в ЕС

Турция може да прекрати процеса на присъединяване към ЕС, ако Брюксел продължи я притиска и заплашва със санкции заради ситуацията в Кипър, заяви турският президент Тайип Ердоган, цитиран от РИА Новости

През 1963 г. Турция подписа споразумение за асоцииране с ЕС, а през 1987 г. подаде заявление за членство в съюза. Преговорите за присъединяване обаче започнаха едва през 2005 г. и многократно бяха спирани поради разногласия. Сега 16 от 35-те глави на преговорното досие са отворени. През март 2016 г. Брюксел засили преговорите в замяна на съгласието на Турция да помогне за намаляване на потока от мигранти.

“Ние имаме права на страна-гарант в този регион, те съществуват и в икономическата зона (Средиземно море). Държавите, които нямат тези права, идват и извършват работа, и ни казват, че не можем да влезем тук, в противен случай над Турция ще има санкции. Непрекъснато проточвате времето, заплашвате със санкции, давате ни обещания много пъти, но не ги спазвате. Фактът, че вие и аз сме на масата за преговори, не ни обвързва. Преговорите могат изведнъж да приключат”, каза Ердоган в Анкара. Той добави, че Турция няма да позволи на ЕС да упражнява натиск върху нея поради ситуацията в Кипър.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Кипър де факто е разделен от 1974 г. Турция се позовава на международните договори за независимост на Кипър, които предвиждат право на трите страни-гаранти да се намесят във вътрешните работи на Кипър и да разположат малки военни контингенти на острова.

Отношенията между Гърция и Турция рязко се влошиха през последните месеци поради решението на Анкара да започне сондажи и проучване на находищата на въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър. Турция също поставя под въпрос правото на Гърция да разработва находища близо до източните си острови. В средата на октомври външните министри на ЕС се съгласиха в Люксембург да наложат санкции срещу Турция и инструктираха да се подготвят мерки срещу съучастниците в тази дейност. В понеделник Съветът на ЕС одобри законодателна рамка, която ще позволи прилагането на санкции срещу физически или юридически лица, участващи в сондажните операции в кипърския шелф.

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

 • Шестима мигранти са намерени починали от измръзване на гръцко-турската граница

  Областта Еврос на границата между Гърция и Турция е предпочитан от каналджиите маршрут след подписването на споразумението ЕС-Турция от 2016 г. и засилването на морските патрули в Егейско море

 • Турският посланик: Сърцето ми завинаги ще остане в България

  "Борисов и Ердоган действително са добри приятели", заяви в специално интервю пред NBOX и BIG5 Н.Пр. д-р Хасан Улусой

   

 • Преговорите между Северна Корея и САЩ са в застой

  Преговорите за премахването на севернокорейската ядрена и ракетна програми са в застой след провала на срещата на работно равнище с представители на САЩ, проведена през октомври в Стокхолм, пише БТА.

  Севернокорейският лидер Ким Чен-ун постави на Вашингтон срок до края на годината да промени позицията си в преговорите. Представители на САЩ омаловажават този срок, определяйки го като "неестествен".

  В същото време севернокорейският посланик в САЩ казва, че денуклеаризацията вече не е на масата за преговори

Оставете коментар

baner

 FB banner