Четвъртък, 12 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 12 Декември 2019
САЩ предлагат на Северна Корея да подновят преговори през декември

САЩ предлагат на Северна Корея да подновят преговори през декември

Северна Корея обяви днес, че САЩ са предложили блокираните преговори за денуклеаризация да бъдат подновени през декември, тъй като приближава крайният срок, даден от севернокорейския лидер Ким Чен-ун на правителството на американския президент Доналд Тръмп, да предложи взаимноприемлива сделка за спасяване на разговорите, предаде БГНЕС

В изявление, разпространено от държавните медии, преговарящият от севернокорейска страна Ким Мьон-гил не даде ясен отговор дали Пхенян ще приеме американските предложения.

Той заяви, че Северна Корея няма интерес от разговори, ако те целят печелене на време, без да се обсъждат възможни решения. Дипломатът каза, че Пхенян не иска да се договаря по второстепенни въпроси, като възможни предложения на САЩ да се обяви официален край на Корейската война от 1950-1953 г., която завърши с примирие, а не с мирен договор, или за установяване на бюра за връзка между страните.

"Ако договарянето на нерешените въпроси стане възможно сме готови да се срещнем с американската страна на всяко място и по всяко време", каза Ким Мьон-гил, който призова Вашингтон да представи цялостно подход за отказ от "враждебната си политика" към Северна Корея.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"В случай, че САЩ все още преследват злонамерената цел да ни успокоят в опит да успеят до крайния срок - края на годината, с лекота, както направиха по време на разговорите на работно ниво между КНДР и САЩ в Швеция през октомври, нямаме желание за подобни преговори", заключи севернокорейският дипломат.

Преговорите за денуклеаризация останаха блокирани след провала на срещата на върха между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп във Виетнам, на която САЩ отказаха да изпълни севернокорейските искания за значително вдигане на санкциите в замяна на частичен отказ на Пхенян от ядрения му потенциал, припомня АП.

Разговорите на работно ниво миналия месец в Швеция се провалиха заради, по думите на Пхенян, "остарялата позиция и подход" на САЩ, посочва агенцията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner