Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
Евродепутатите избират днес новата Европейска комисия

Евродепутатите избират днес новата Европейска комисия

Европейският парламент ще гласува днес по обед състава на новата Европейска комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен

Предвижда се изборът да бъде с явно гласуване и да бъде обявен за успешен при получаването на обикновено мнозинство от участвалите евродепутати, съобщава БТА.

През септември евродепутатите отхвърлиха първите кандидати за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния, което отложи гласуването и встъпването в длъжност на новата комисия досега с един месец.
Великобритания не изпълни задължението си по договора за ЕС да излъчи еврокомисар. Затова днес новата комисия ще бъде гласувана, без бройките в състава да са изцяло запълнени.

Ако днес мнозинството в ЕП подкрепи новия състав на комисията, еврокомисарите ще встъпят в длъжност от 1 декември. Мандатът на ЕК е пет години, а Фон дер Лайен е първата жена, избрана за ръководител на институцията.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Български евродепутатите очакват от новата Европейска комисия ясна позиция по пакета „Мобилност“, запазване на кохезията и промяна в политиката за управление на миграцията.  

Евродепутатът от БСП Петър Витанов се надява еврокомисарят по транспорт - румънката Адина-Йоана Вълян, да заеме компромисна позиция по "Мобилност":  “Румънският комисар не е представител на социалистическото семейство, но въпреки всичко съм сигурен по пакета “Мобилност“, че ще се опита да намери по-компромисната позиция, която удовлетворява всички интереси. Тъй като настоящият комисар беше силно залитнал".

Андрей Слабаков от ВМРО заяви: “Приоритет на комисията трябва да бъдат европейските граждани. Започнаха да се появяват някакви странни приоритети изобщо. За някакви малцинствени групи, за някакви други неща, които не интересуват поне 95% от хората“.

Илхан Кючюк от ДПС също коментира: “Важна тема е да си остане в многогодишната финансова рамка и общата селскостопанска политика“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner