Четвъртък, 12 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 12 Декември 2019
Борисов ще участва в 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид

Борисов ще участва в 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид, Испания

На форума премиерът ще представи позициите на България по важни въпроси и приоритетни теми, свързани с изпълнението и отчитането на целите на Парижкото споразумение.

Въпреки че се провежда в Испания, всъщност домакин на форума е ООН. На нея се очаква страните от Рамковата конвенция на ООН по измененията на климата да постигнат напредък по редица въпроси.

Сред тях са финансирането на дейности в борбата с климатичните промени в развиващите се страни, както и пазарни механизми за сътрудничество. Така държавните лидери на страните от Конвенцията, сред които и самия Борисов, ще изложат позициите си и ще отчетат постигнатото.

Целта е така да се стигне до финализиране на правилата за нов пазарен механизъм по т.нар. Парижко споразумение. В него се залага възможността за използването на доброволни механизми за намаляване на емисиите, предназначени за развиващите се държави.

ЕС е отговорен за едва 9% от парниковите емисии в света. Именно затова България застъпва становището, че ЕС не може да се справи самостоятелно с проблема без поне толкова активно участие и на другите големи държави, като Китай, Индия и САЩ, които произвеждат парникови газове.

В рамките на форума ще се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС, уточняват от МС.

Вчера Борисов заяви, че първоначално не е планирал да ходи на срещата, но тя прераснала в едно изключително важно събитие.

От думите му стана ясно, че новият председател на ЕК ги събира в 09.00 час, всички държавни ръководители. Той разясни, че ЕП и ЕК поставят климатичните промени и опазването на околната среда на първо място."Аз ще се опитам да защитя нашите въглищни централи

и някои вредни производства, но те казват – първо помислете за продължителността на живота във вашата страна", каза Борисов. и добави, че ние дишаме най-мръсния въздух в целия ЕС.

Премиерът коментира, че трябва да се направи един голям дебат. Той увери, че искат да увеличат продължителността и качеството на живота. "Оттук трябва да тръгнем.

Сигурно ще струва скъпо, но ще се опитаме да го направим. Ако преценим, че здравето е на първо място, ще мислим как. Това трябва да го реши правителството. Затова искам и широк дебат – медици, еколози, граждани да кажат кое, как и какво“, допълни още Борисов.

Само седмица по-късно на 12 и 13 декември пък Борисов трябва да е в Брюксел за поредната среща на Европейския съвет, която ще е първата председателствана от Шарл Мишел.

На нея евролидерите също ще обсъждат климатичите проблеми, както и бюджета на ЕС,икономическия и парични съюз и външно-политически въпроси.

Същевременно между 12 и 14 декември Международният републикански институт организира в София регионален форум за екстремизма. Очаква се през декември да бъде и поредната среща на т.нар. Варненска четворка в резиденция Евксиноград с лидерите на Гърция, Румъния и Сърбия, но дата за нея все още не е уточнена.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner