Събота, 18 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 18 Януари 2020
Увеличават заплатите на социалните работници с 15%

Увеличават заплатите на социалните работници с 15%

Депутатите гласуваха с пет милиона лева повече за увеличение на заплатите на социалните работници с 15 процента

Предложението бе на народния представител от "БСП за България" Дора Янкова за увеличение на разходите за персонал от 120,188 млн. лв. на 125,188 млн. лв. Янкова поясни, че предложението касае около 4700 човека. По думите й средната заплата за начинаещ в тази сфера е малко над минималната заплата. Янкова настоя, че е необходимо това да продължи като политика на българския парламент.

Светлана Ангелова, заместник-председател на парламентарната социална комисия от ПГ на ГЕРБ, заяви, че ГЕРБ ще подкрепят това предложение. Ангелова посочи, че заплатата на начинаещ социален работник е близка до минималната работна заплата. "Колегите социални работници и работещите близо 4 700 заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото десетпроцентно увеличение в бюджетната сфера", каза Ангелова и уточни, че става въпрос за пет милиона лева, които ще намерят място във фонд работна заплата от вътрешно преструктуриране на бюджета на МТСП. Ангелова посочи, че това е един реверанс към тази тежка и изключително отговорна професия и изтъкна, че по този начин ще могат да мотивират тези хора да работят както и досега със сърце и душа в тази изключително тежка и отговорна професия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че се случва нещо, което рядко са виждали в тази зала. Аз искам да поздравя управляващите от ГЕРБ и ОП за това, че проявиха разум и подкрепят предложението на БСП за България, обърна се Нинова към мнозинството. Предложението бе гласувано единодушно със 199 гласа "за".
 

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner