Петък, 24 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 24 Януари 2020
Столтенберг: България предложи НАТО да разположи координационния си център във Варна. Борисов: Ние не настояваме

Столтенберг: България предложи НАТО да разположи координационния си център във Варна. Борисов: Ние не настояваме

България предложи разполагането на координационен център на НАТО в Черно море във Варна

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък на пресконференция с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел, съобщава ТАСС. В момента тези функции се изпълняват от военноморския щаб на НАТО във Великобритания.

"България предложи разполагането на координационен център на НАТО в Черно море във Варна. Обсъдихме това предложение", каза Столтенберг. "В момента тези функции се изпълняват от военноморския щаб на НАТО във Великобритания", уточни генералният секретар на Алианса.

Столтенберг добави, че тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които са тренирали „рамо до рамо с украинския и грузинския флот“.

"Ние не настояваме", каза Борисов на свой ред, "но предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военните флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля".

Бойко Борисов добави също, че София, която подкрепя укрепването на НАТО в Черно море, "застава зад мира и дипломацията в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner