Петък, 21 Февруари 2020

ndt banner2

Петък, 21 Февруари 2020

Мария Габриел: Европа има нужда от повече иновации

Мария Габриел: Европа има нужда от повече иновации

Досега отчитаме като слабост, че Европа се справя много добре със създаването на прототипи, много добре сме в научните изследвания, но е време да ги превърнем иновации

Това каза българският еврокомисар и вицепрезидент на Европейската народна партия Мария Габриел пред журналисти преди началото на среща на лидерите на организациите, отговорни за развитието на иновациите и стартъп екосистемите от региона на Западните Балкани, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), предаде  Агенция „Фокус“.

Еврокомисарят изрази радостта си, че темата за Западните Балкани продължава да стои високо в дневния ред, след като тя беше зададена от България още преди две години по време на председателството ни на Съвета на Европейския съюз. Според нея до момента страните от региона се справят добре с участието си в програмата „Хоризонт 2020“ и има отчетен ръст на финансирането, но в бъдеще трябва да са още по-активни.

„Само за 4 години те са получили от 10 милиона евро през 2014 г., 30 милиона през 2018 г. Над 50% е нараснало участието им в проекти спрямо 2017 г. Разбира се, че имаме нужда от много повече. Малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката. Има нужда от нови механизми“, добави тя.

Пред участниците в срещата Габриел ще сподели за предимствата на Европейския иновационен съвет и неговите механизми.
„Искаме, това е едно гише, където малките и средните предприятия ще имат пряк достъп до финансиране, да се превърне в наша обща история на успеха. В рамките на Европейския иновационен съвет ще има два механизма за финансиране – изследвач от идеята до продукта. Всички знаем колко е трудно за малките и средните предприятия да успеят в тази фаза. Вторият: схемата „Алексератор“ ще позволи от продукта и прототипа да се заяви ниша на пазара и да се създава пазар на бъдещето“, обясни еврокомисарят.

Друга важна тема за Габриел е и „изтичането на мозъци“. Според нея е изключително важно младите да бъдат окуражавани да работят за региона и страната си, а по думите ѝ по програма „Хоризонт Европа“ ще се работи точно по този проблем.
„Имаме нужда нашите млади хора, нашите таланти да избират, да остават и да работят за региона и страната си. Радвам се, че в рамките а новата програма „Хоризонт Европа“ ще имаме специални мерки, насочени и към този феномен – да ги окуражим да създават своите стартиращи компании, но най-вече да им улесним пътя за създаване на контакти, които вследствие на новите технологии да не ги карат да излизат от страната си“, посочи още тя.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner