Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Зеленски смени началника на президентската администрация

Зеленски смени началника на президентската администрация

Украинският президент Володимир Зеленски освободи днес от длъжност началника на президентската администрация, бивш адвокат на олигарха Игор Коломойски, и го смени с главния преговарящ с Русия, предаде Франс прес. Това е първата важна кадрова промяна в екипа му, отбелязва агенцията

Президентът освободи с указ на 43-годишния Андрий Богдан, чието назначаване на поста веднага след встъпването на Зеленски в длъжност през май раздразни Запада и деловите среди заради връзките му с олигарха Коломойски.

Украинският президент назначи на негово място Андрий Ермак, 48-годишен бивш адвокат от филмовата индустрия, който досега беше негов ключов съветник по външната политика и главен преговарящ с Русия. Тази промяна се случва на фона на медийни публикации за остро съперничество между Богдан и Ермак.

Отстраняването на Богдан ще бъде "добре прието от пазарите и дава надежди за още една стъпка в посока към реформите, които изглежда напоследък се намират в мъртва точка", каза базираният в Лондон анализатор Тимъти Аш.

За Коломойски се твърди, че е източил 5,5 млрд. долара от най-голямата банка в страната "Приватбанк", която бе национализирана през 2016 г. Това решение бе приветствано от международните донори, но олигархът се стреми да си възвърне собствеността върху банката, което безпокои Запада, отбелязва АФП.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner