Събота, 29 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 29 Февруари 2020

Цвета Караянчева: България и САЩ имат изключително добре изградени силни връзки, трайни, приятелски и стратегически взаимоотношения

Цвета Караянчева: България и САЩ имат изключително добре изградени силни връзки, трайни, приятелски и стратегически взаимоотношения

Председателят на 44-ото Народно събрание участва в среща с американски генерали, адмирали и цивилни участници в курса „Капстоун“. Тя бе открита от председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов

България и САЩ имат изключително добре изградени силни връзки, трайни, приятелски и стратегически взаимоотношения.

Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева по време на среща с американски генерали, адмирали и цивилни участници в курса „Капстоун“ в зала "Изток" на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Срещата бе открита от председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. На нея присъства и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова, зам.-председателят на парламента Емил Христов и народни представители.

Председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева приветства гостите с добре дошли в българския парламент.

"Българският парламент, който е на 141 години. Само преди два дена навършихме тази голяма годишнина. Надявам се тези няколко часа, които ще прекарате тук наистина да са полезни и да опознаете повече България. Българският парламент е институцията, която подпомага политиките на правителството в областта на отбраната и създава така необходимите условия, за да може българската отбрана да се развива по възможно най-съвременния и най-полезен начин, да бъде предвидим партньор в НАТО.

Случващото се около нас по света ни задължава да бъдем отговорни и да се надяваме и да работим така, че държавата ни да бъде икономически, политически стабилна, добре организирана, да има добра отбрана и добри съюзници", подчерта Караянчева.

По думите й в икономиката усилията са насочени в посока повишаване на икономическия ръст и благосъстоянието на българските граждани.

"Всяко едно правителство и парламент работи в полза на своите граждани", допълни тя.

"Във външнополитически план България води една разумна външна политика", уточни Караянчева. Тя подчерта, че страната ни е предвидим и стабилен партньор. Председателят на парламента обърна внимание, че страната ни е член на ЕС и че се намираме на Балканския полуостров.

"Ние сме външната граница на Европа и благодарение на нашата отбрана и сигурност ние се справяме много добре с опазването на външната граница на Европа. Разбира се, с подкрепата на "Фронтекс", които са наши партньори с помощта на страните от ЕС и тази помощ, която ни дават.

В сигурността и във военната област, провежданият стратегически преглед следва ясно да покаже какви са способностите на България и в какъв план оттук-нататък трябва да се развиваме във военно отношение.

САЩ са изключително важен съюзник, член на НАТО. България и САЩ имат изключително добри изградени силни връзки, трайни взаимоотношения, приятелски и стратегически. Затова за мен днес е чест и удоволствие да ви посрещна в българския парламент, в който ген. Попов е председател на Комисията по отбрана. Мога спокойно да кажа, че в тази комисия работят изключителни професионалисти, хора от кариерата, които мислят както за настоящето, така и за бъдещето на българската отбрана и българските въоръжени сили", обясни Караянчева.

"В следващите години, уважаеми генерали, ви предстои да вземате важни, сериозни и трудни решения. Пожелавам ви да работите смело, разумно и винаги с мисъл и винаги със сърце. Още веднъж искам да ви кажа добре дошли в България. Надявам се престоят ви и темите, които ще разисквате днес да бъдат изключително полезни за вас, но и ви пожелавам да отделите малко време, за да видите част от красивата на България", каза още председателят на парламента.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner