Корнелия Нинова: Кабинентът е подправил данните за икономическия растеж

Корнелия Нинова: Кабинентът е подправил данните за икономическия растеж

Нинова коментира и наближаващият вътрешен избор за лидер на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини правителството, че публикува неверни данни, след като лично премиерът Бойко Борисов публикува във Фейсбук данни от Националния статистически институт (НСИ) за завърналите се от чужбина българи. На база цифри за 2012, 2015 и 2018 г. той обяви тенденция, че все повече наши сънародници си идват при неговото управление. Тъй като обаче от графиката отсъстват числата за напусналите България българи в същите години, икономистът Николай Драганов обяви, че прирастът в резултат на миграционните процеси от и към чужбина е все още отрицателен. 

В отговор министър-председателят заяви, че приема критика, но не и лъжа.

"Кабинетът „Борисов“ е подправил данните за икономическия растеж. Има доклад на БНБ, в който се отчита грешка при статистиката. Преди година тази грешка, отчетена в доклада, е била 380 млн., за 2019 г. е 4 млрд. Извикахме експерти, изчислиха данните. Оказа се, че има грешно подадени данни от митниците, в резултат на което расте числото за БВП. По-интересното обаче са разговорите, които проведохме с НСИ и представители на БНБ, които потвърдиха тези наши данни. Надявам се да имат смелостта публично да го заявят. Вярвам, че професионализмът им ще надделее и ще кажат истината за това, защото това е изключителен гаф и то на европейско равнище. Подозирам, че това е една от причините за отлагане на влизането ни в чакалнята на еврозоната“, заяви Нинова в предаването "Лице в лице“ по bTV.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По думите ѝ реалният растеж е между 0,9% и 1%, а не 3,5%.

"В графата "грешка“ са заложили 4 млрд. лева – не можеш да имаш грешка от 4 млрд. лева“, подчерта  Нинова.

Според нея това било направено съзнателно, за да се покаже по-добър икономически растеж.

Нинова коментира и наближаващият вътрешен избор за лидер на БСП. Както е известно, тя настоява вотът да се осъществи чрез пряко гласуване, но имало членове, които са против това. По думите ѝ актуализираните към този момент списъци показват около 43 000 социалисти, които имат право на глас. А основният ѝ претендент за поста е Кирил Добрев.

„Не сме в конфликт. Намираме се в състезание. Не влизам в договорки за прекия избор. Състезанието е реално, членовете да преценят и да изберат този, за когото смятат, че може да води партията в следващите години“, подчерта социалистката.

За къщата в Барселона

Тя коментира и воденото в Испания разследване, в което беше замесено името на българския премиер Бойко Борисов, за когото се твърди, че е купил къща в Барселона на бивша манекенка:

"Това не е претоплена манджа. Новото е, че испанската прокуратура за борба с корупцията разследва пране на пари, по някакъв начин свързано с министър-председателя. Европейска държава в Европейския съюз води разследване, свързано с България. Това не е просто претоплена манджа, това е сериозен удар по авторитета на България“.

Оставете коментар