Дончев: В две фабрики шият по 200 защитни костюма на ден, 8000 маски стигат до джипитата още днес

Дончев: В две фабрики шият по 200 защитни костюма на ден, 8000 маски стигат до джипитата още днес

Ако щабът препоръча по-строга карантина за възрастните, ние ще я спазим, заяви вицепремиерът

В още две български фабрики шият по 200 защитни костюма на ден, 8000 маски стигат до джипитата още днес.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет, на който се коментират мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България. 

В събитието участват и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР комисар Никола Николов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ако щабът препоръча по-строга карантина за възрастните, ние ще я спазим, заяви вицепремиерът.

Ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че има мобилизация на РЗИ-тата за информиране на ромските общности.

Още в началото на пресконференцията стана ясно, че в помощ на оперативния щаб работят и математици от БАН, които са готови с модели как би се развила една епидемия, като се има предвид плътността на населението в България и възрастовия му състав.

"От днес се присъединяваме с нашия капацитет и експертиза в областта на математическо моделиране в биологията. Целта използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса", каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

„Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години, в рамките на национална програма „Информационни и и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността“. Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време“, допълни той.

"Предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от нашите изчисления и прогнози, които прави. Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около три седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите, а след около 2 до 3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза", каза проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН, цитиран от „Фокус“. 

„Ето защо карантината трябва да се спазва. Ако е необходимо, правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да осигури спазването на тази карантина и поддържането на това бавно нарастване на броя на заразените, за да можем да излезем от тази криза с минимален брой заболели и минимални щети за българската икономика“, допълни той.

В щаба смятаме, че това е изключително ценно допълнение на нашата работа, добави ген. Мутафчийски. Той подчерта, че използването на математически модели би им позволило да насочат ресурси там, където са необходими.

„Биха били ценни и по-фундаментални заключения как епидемията се движи във времето и какво можем да очакваме“, допълни той.

Оставете коментар