НС разреши военните да участват в борбата с коронавируса

НС разреши военните да участват в борбата с коронавируса

"Вирус не може да се пребори с автомат", подчерта Крум Зарков

Народното събрание разреши военнослужещите да могат да участват в прилагането на противоепидемичните мерки,  решиха депутатите, след като приеха текстове от Закона за действията по време на извънредно положение.

Предложението беше направено между двете четения от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров. ''За'' него гласуваха 89 народни представители, ''против'' – 55 и ''въздържали се'' – 2, с което то бе прието.

Условията и реда за участието на военнослужещите ще се определят с акт на Министерски съвет. Депутатите разрешиха военнослужещите съвместно и координирано с други органи да може да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт.

Парламентът даде правомощия на военнослужещите да могат да извършват проверки за установяване на самоличност, да ограничават придвижването на лице до пристигането на органите на МВР, както и превозни средства.
Депутатите разрешиха на военните да използват физическа сила и помощни средства, но само ако това е абсолютно необходимо.

Решението мина при ожесточени дебати, в които БСП категорично беше против.

"Изкарването на армията в този момент е противопоказно и милитаризира и без това много трудна ситуация. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебата текста от Закона за действията по време на извънредно положение и във връзка с предложението на Димитър Лазаров военнослужещите и въоръжените сили да участват в прилагането на противоепидемичните мерки, предаде "Фокус".

"Вирус не може да се пребори с автомат", подчерта Крум Зарков.

„Извън военното положение, извън заплахата от военен конфликт, армията няма работа. Армията не е полицейски орган и няма необходимост да бъде превръщана в такъв. Не знам дали могат или не могат да се справят военнослужещите, но при всички случаи те имат коренно различни, не по-малко важни от тези на служителите на МВР функции. Изкарването им на улиците им в този момент е неоправдано и ще бъде според нас противопоказно. То, както и да ни го обяснявате милитализира една и без това много трудна ситуация“, заяви още Зарков.

Според него тенденцията на непрекъснат апокалиптичен сценарий не помага. „Така, както призоавате гражданите: „не се паникьосвайте“, вашите действия издават непрекъсната паника“, посочи още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

В отговор от ГЕРБ пак напомниха, че става въпрос не за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, а за друга ситуация. Според БСП действията на ГЕРБ издават паника и не е необходимо военнослужещите да действат като полицаи.

"Забранихме киното и театъра, но драмсъставът в левия ъгъл работи" , обяви Валентин Касабов от "Обединени патриоти".

Според Валери Жаблянов няма извънредна и политическа ситуация, за да се включва и армията.

Вносителят на предложението Димитър Лазаров поясни, че никъде в предложенията не се казва, че ще ползват танкове и ще има мобилизация. Той обясни, че военните ще участват в прилагането на протиоепидемичните мерки и ще проверяват лица за самоличност, за да могат да ограничават придвижване, за да се спре такова на подлежащи на карантина при коронавирус, както и да охраняват границите. По думите му те ще използват физическа сила, когато е абсолютно необходимо.

Според Лазаров с приказките си за танкове и военно положение БСП плаши и заблуждава хората. Той ги прозива да не всяват страх.

"Не сме във военно, а в извънредно положение. С този текст вие казвате, че Народното събрание е излишно. Парламентът не е гумен печат за предварително взети решения", обяви Иван Иванов от БСП. Той прозива текстът да бъде отхвърлен.

В отговор Юлиан Ангелов обяви, че решението се налага, тъй като може да бъде изчерван ресурсът на други институции. Той даде пример с други държави като Франция, където армията участва.

"Ще изкараме танковете по кръстовищата ли", попита депутатът от БСП Таско Ерменков. От ГЕРБ отвърнаха, че текстът е за военните, за да знаят какво могат да правят те.

Според Кольо Милев от БСП не сме във военно положение и няма защо да се включват и военните, като този въпрос бил в правомощията на президента Румен Радев.

Според председателя на комисията по отбрана Константин Попов няма как армията да не бъде включена в това извънредно положение, като действията ще се координират от правителството и щаба за борба с коронавируса.

Решението беше прието и то вече е част от т.нар. Извънредния закон.

Оставете коментар