Понеделник, 09 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 09 Декември 2019
Военни и дипломати пред Nbox: Абсурд е НАТО да ни е нарекла „консуматори“

Военни и дипломати пред Nbox: Абсурд е НАТО да ни е нарекла „консуматори“

Североатлантическият алианс е подразнен от властите ни, които нямат воля да заменят руската техника, казва експосланикът в Москва Илиян Василев

След публикацията на БГНЕС, която цитира обзорен материал на експертно ниво на Североатлантическия алианс с иронично заглавие „НАТО: България е консуматор, а не източник на сигурност“, Nbox се обърна към водещите български експерти по сигурността и международна сигурност.

Nbox разпита бившия началник-кабинет на министъра на отбраната Аню Ангелов в първия кабинет на ГЕРБ и експосланик в Ирак полк. от резерва Валери Радев, председателя на Софийския форум „Сигурност“ Йордан Божилов и бившия посланик в Москва (2001 – 2005) – Илиян Василев.

Според полк. Радев НАТО строго разделя политическата и военноекспертната реторика по всички въпроси на Алианса. „С политическите оценки се занимават генералният секретар, министрите, представители на военните ведомства и посланици“, казва той. „НАТО като цяло не се занимава с оценка на политическо ниво и няма как да дава подобни квалификации като „консуматор“, констатира Валери Радев. Според него в случая е налице „елемент на оценка“: „А военните не дават такива квалификации!“.

Йордан Божилов е на мнение, че квалифицирането на България като „консуматор“ в аналитичния обзор на НАТО е „абсолютно невъзможно“: „Според мен е извод на агенция БГНЕС“. По думите му използването на подобни квалификации от страна на медиите у нас демонстрира „абсолютното непознаване на механизмите на работа на НАТО“: „Как така се изчислява кой е „консуматор“, а кой – не е?“. Според него не б ива да се забравя и в Алианса са наясно, че „сме външна граница на НАТО“: „Затова ние влагаме много повече усилия от някои страни-членки и нито една натовска институция може да прави подобни квалификации“.

Според него след консултациите на техническо ниво наистина е споменато, че разходите на България намаляват и това „не е тайна“: „Принудени сме да съкращаваме разходите“. „Вярно е, че бюджетът ни намалява и върви не към нормата на НАТО, а в надолу: от необходимите 2% към 1,1% от националния бюджет“. „Да, не можем да инвестираме достатъчно и прекрасно сме запознати със ситуацията“, обобщава той.

Посланик Илиян Василев смята, че дори да са давани подобни оценки, те са „въз основа на анализ не толкова на текущо правителство, а на поредица от правителства“. „В нормално време нещата няма да изглеждат тревожни и подобни оценки минават в рубриката дипломатически. Но с оглед на текущата ситуация, растящите рискове за сигурността на НАТО и неадекватността на страните - само две от тях покриват критериите - НАТО няма друг ход освен да говори пряко“, казва дипломатът.

И като цяло нищо ново в аналитичния материал на Алианса не е казано: „Това от доклада не е прецедент, и не казва нещо което българското правителство да не знае“. „Просто възприема е друга управленска философия - да строим инфраструктура и да смятаме парите дадени за отбрана като "грешни" или поне не приоритетни“, пояснява Василев. Според него „това опира изобщо до разбирането на държавността и на националната сигурност“. „Вместо собствен ресурс, който да вкараме в НАТО, ние разчитаме на заимстване на ресурси отвън. И тук е главният проблем - когато сам нямаш този национален ресурс - започваш да зависиш от други - дори да са съюзници те не могат да поставят твоите интереси пред своите“, признава експосланикът в Москва. „Лошото е, че зависиш от Русия, която ти е оборудвала армията и тази зависимост дразни партньорите - не толкова, че като наследство, а като фиксирано нежелание за промяна“, обобщава позицията си Илиян Василев.

Николай Марченко, Nbox 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner