Понеделник, 09 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 09 Декември 2019
Ген. Михов: Не е приемливо турските ВВС да ни пазят небето

Ген. Михов: Не е приемливо турските ВВС да ни пазят небето

Със средства и компромиси можем да си възстановим военната авиация, казва шефът на Комисията по отбраната в парламента 

Не е приемливо турски изтребители да охраняват нашето въздушно пространство. Това заяви председателят на Комисията по отбраната в Народното събрание (НС)  от квотата на АБВ ген. Михо Михов.

„От гледна точка на народопсихологията и историческата ни обремененост не е приемливо турски изтребители да охраняват нашето въздушно пространство“, коментира бившият началник на Генералния щаб и бивш командващ ВВС.

Трябва незабавно да се пристъпи към процедура по закупуване на нов многоцелеви изтребител, наред с това да се реши въпроса с ремонта и възстановяването на летателната годност на изтребителите МиГ 29.

„Няма нищо лошо Полша да се окаже спасение за военната авиация, ние имаме дългогодишни традиции с полската страна, там са се обучавали наши пилоти и инженери. Въпросът е доколко е безопасно по отношение на лицензирането и колко системно полската промишленост ще бъде поддържана с резервни части“, казва генералът.

Той бе категоричен, че не възразява Полша да ремонтира изтребителите, но това не трябваlo да става за сметка на авиацията, в случай че договорът не сработи. „Не бива така лесно да се демонстрира скъсването с руския военно– промишлен комплекс, поради това, че сме съюзници на НАТО. Днес ли се сетихме за това, откога пледираме за нов самолет, 20 години говорим за него“, отбеляза Михо Михов.

Той заяви, че събитията, които се разиграха около оставката на командира на ВВС ген. -майор Румен Радев, “макар и с елемент на провокация са били полезни”. Той бе категоричен, че България е “в състояние да стабилизира военната си авиация и да продължи да участва в интегрираната система на НАТО”:”За да се случи това обаче, трябват много сили и средства, но и политически компромиси”.

Михов опроверга информацията, че в авиобаза „Граф Игнатиево“ днес ще има изнесено заседание на Комисията по отбрана заради вчерашните събития: “Става въпрос за открит летателен ден, на който ще присъстват официални гости“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner