Неделя, 25 Август 2019
Неделя, 25 Август 2019
Горанов: Няма пари за нови изтребители

Горанов: Няма пари за нови изтребители

В състояние на свръхдефицит сме, няма 1 млрд. лв. за нови самолети, обяви министърът на финансите

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че България не разполага с достатъчно средства за закупуването на нови изтребители.

„Не съм сигурен, че ще успеем да решим казуса с изтребителите по начина, по който се предлага с осигуряването на около 1 млрд. лв. за нови самолети. Сумата е много голяма, а ние сме в състояние на свръхдефицит“, обяви финансист номер 1.

Горанов увери, че е в много напреднал етап подписването на договора с Полша за ремонта на двигатели на изтребители МиГ -29.

"Но за подновяване, сумата е много голяма и трябва да се води задълбочен дебат в правителството. Едва ли следващата година ще можем да я осигурим. Проблемът е важен, но измежду приоритетите, ако питаме хората дали трябва да се решат някои социални проблеми, или да се купят нови изтребители, не знам какъв ще е отговорът“, коментира финансовият министър.

Свързани статии (по етикет)

 • Горанов: НАП има достатъчно пари да си плати глобата

  „Глобата ще се отрази на съдбата на терористите, но не и на бюджета на Агенцията, обясни министърът

 • Пак отсрочка за касовите апарати. Чак при третото отлагане Горанов разбрал, че сроковете били недостатъчни

  Финансовият министър Владислав Горанов подписа миналата седмица поредното, трето, отлагане на сроковете за смяна на софтуера към касовите апарати, въпреки заканите си, че няма да прави нови отстъпки. Министерството на финансите публикува поредните промени в Наредба Н-18 за касовите апарати. Регистрираните и нерегистрираните по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще могат да работят по досегашния режим до 31 януари 2020 г. Според сегашните правила смяната трябваше да стане до 30 септември.

  Според мотивите към наредбата съществуващите софтуери са най-различни и изискват сложни технически решения, поради което съществуващите срокове са недостатъчни.

  За предстоящата подмяна на касовите апарати и софтуера към тях се разбра на 15 февруари 2018 г. след скандал в бюджетната комисия в парламента. Първоначално се предвиждаше тя да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Впоследствие срокът се отложи за 31 март 2019 г.

 • Борисов пак тръгна с джипа, вози кмет и министър до "Шишеджам"

  Премиерът Бойко Борисов посети завода за стъкло на холдинга "Шишеджам" в Търговище. Той отново бе зад волана на джипа си, а в него бяха финансовият министър Владислав Горанов и кмета на Търговище Дарин Димитров.

Оставете коментар