Петък, 15 Ноември 2019
Петък, 15 Ноември 2019
Изборен кодекс ли? Те си имат фейсбук

Изборен кодекс ли? Те си имат фейсбук

Медии и политици тъпчат изборното законодателство в социалните мрежи

Изборен кодекс. Звучи внушително, още повече, че се преправя и усъвършенства почти ежегодно. Със стотици членове и рестрикции би трябвало да гарантира всяка подробност от изборния процес, така че да не се нарушават правата на гражданите, както и никой от кандидатите да няма предимство.

За изненада, а може би не, никой не го спазва. Или ако това се прави, се търси начин да се заобиколят нормите, посочени в него.

По закон изборната агитация е забранена в деня за размисъл и по време на самия вот. Глобите не са особено солени, но все пак имат някакви възпитателни мерки.

Днес, часове преди края на изборния ден, е повече от очевидно, че Изборният кодекс е напълно потъпкан. От хората, които са го изготвили и тези, които отразяваха въвеждането му. Защото фейсбук се оказа над закона. Там открито и без никакви притеснения политици агитират за кого да се гласува, както вчера, така и днес. Всеки за себе си, както може да се подразбира. Позволяват си го премиер, висши държавници и лидери на политически партии.

А част от медиите, вместо да следят за законността на изборния процес, се присъединиха към нарушителите и публикуват забранените по закон междинни социологически проучвания. Други пък са готови да си платят глобите от между 2 000 и 5 000 лв. и ги слагат директно в сайтовете си. Похвално, системата е надхитрена.

А толкова ли е важно да разберем кой води в даден град в 10 часа сутринта? Какъв ефект може да има това, освен манипулация на изборния процес? Защото ако един кандидат изостава много, то би могло привържениците му да се активизират. Или обратното – ако опонентът му е с голяма преднина, това не удря ли по мотивацията на избирателите?

Явно в следващата, поредна корекция на изборното законодателство ще трябва да се покрият и социалните мрежи. Не, че след това няма да се измисли друга хитрина де, ако не в друго, поне в това родните политици са много добри.

Михаил Кръстев, Nbox

Свързани статии (по етикет)

  • "Медицинският надзор" откри нарушения в банка за стволови клетки

    Нарушения в банка за стволови клетки откри "Медицинският надзор". Проверката на държавата започна, след като фирмата преустанови дейността си у нас и остави хиляди семейства без информация за бъдещето на биологичните им проби, съобщава bTV

  • Ню Йорк Таймс: Българската мафия и политици източват еврофондовете за земеделие

    Разследване на „Ню Йорк Таймс“, проведено в девет страни през по-голямата част от 2019 г., разкри системата за субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава целите на Европейския съюз и е изкривена от корупция и самоуправство. Премиерът на Чешката република е усвоил десетки милиони долари субсидии само миналата година. Субсидиите са гарантирали заграбвания на земеделски земи в мафиотски стил в Словакия и България.  Националните правителства публикуват известна информация за бенефициентите, но най-големите усвоители на средства се крият зад сложни структури на собственост. И, въпреки че на земеделските стопани се плаща отчасти въз основа на обработваната от тях площ, данните за собствеността се пазят в тайна, което затруднява проследяването при случаи на заграбване на земеделски площи и корупция

  • Каракачанов: Няма нарушение при полета на руския самолет над България

    Няма нарушение нито на ембарго, договор, или международна спогодба при преминаването във въздушното пространство на България на руски военно-транспортни самолети, превозващи ЗРК С 400 към Сърбия

Оставете коментар