Четвъртък, 19 Септември 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019
В Париж спечели целият свят!

В Париж спечели целият свят!

Вчера бе постигнато това, което никой не очакваше: Конференцията за климата, продължила две седмици, завърши със сензационен успех

Какъв невероятен резултат! В рамките на Конференцията за климата, провела се през изминалите две седмици в Париж, 195-те страни от ООН подписаха първото глобално споразумение за борба срещу покачването на земната температура. Според документа то трябва да бъде ограничено не до два, а дори до 1,5 градуса. Този договор вкарва доброволните климатични цели на държавите в международноправна рамка, с която те трябва да се съобразяват оттук нататък. Документът предвижда освен това нови финансови помощи за бедните страни - и то в размери, които доскоро бяха немислими.

Тази конференция бе от полза за всички. И то далеч извън рамката на климатичните въпроси. Държавите от ЕС например, които в последно време присъстваха в медиите предимно със своите конфликти и неразбирателства, този път демонстрираха пълно единодушие. Те застанаха задружно зад това амбициозно споразумение. И малките островни държави, които страдат силно от парниковия ефект, се обединиха в името на климата. По инициатива на 60-хилядната република Маршалови острови в Париж бе сформирана коалиция от 79 бедни държави и ЕС. В последствие в нея се включиха Бразилия, Мексико и САЩ, което бе направо невероятно. А на финала и Индия и Китай престанаха да оказват съпротива, с което бяха премахнати и последните пречки пред това сензационно споразумение.

Майсторското постижение на Фабиюс

Надали някоя личност ще бъде споменавана в бъдеще толкова често във връзка с тази климатична конференция, колкото Лоран Фабиюс. Само няколко седмици след жестоките атентати в Париж, френският външен министър успя да постигне това, което мнозина други не биха могли: със стоическо спокойствие и огромни дипломатически умения той ръководеше тъй трудните преговори и предотврати всякакви възможни провали. Който си спомня катастрофалната равносметка от Конференцията за климата в Копенхаген преди шест години, знае много добре за какво става въпрос. Навремето датчаните успяха да допуснат всички възможни грешки, що се отнася до чувствителната тема за изравняването между богатите и бедните страни. Лоран Фабиюс успя да постигне точно обратното.

Резултатите от Париж са триумф и за често осмиваните екоактивисти, които още от конференцията в Рио де Жанейро през 1992 са неразделна част от процеса, направляващ международното опазване на климата. Тяхната критика често е твърде крайна и преувеличена, а изискванията им понякога са нереалистични. Назидателната им нотка и предупрежденията им към науката обаче играят важна роля в този процес. Конференцията е и триумф за ООН: организацията доказа, че е способна да се захваща с решаването на глобални проблеми.

Можем, стига да искаме!

Сега въодушевлението от Париж трябва да доведе до реализиране на сключените договорки: инвестициите трябва да бъдат пренасочени към възобновяемите енергии, а бедните държави трябва да получат обещаните им средства. Всъщност всичко това вече е започнало. Сега обаче този процес трябва да набере истинска скорост. Може би пък надеждата за днешния свят, заобиколен от все по-изострящи се конфликти и кризи, ще дойде именно от сферата на екологията. Тази конференция показа, че световната общност може да се захваща задружно с глобалните проблеми. Поздравления за Франция!

Автор: Йенс Турау, DW

 

Свързани статии (по етикет)

  • Париж ще дава по 500 евро за покупката на електрически велосипед

    Френските транспортни власти се опитват да допринесат за преминаването към въглеродна независимост. От февруари 2020 г. 10 млн. жители на Париж и близките райони ще получат достъп до 500 евро субсидия за закупуването на електрически велосипед, информира Deutsche Welle.

  • Откраднаха ценности за 2 милиона евро от парижки замък

    Неизвестни лица са откраднали ценности на стойност два милиона евро от замъка Во льо Виконт на югоизток от Париж, съобщава Франс прес.

  • Еманюел Макрон ще пристигне днес в Рим

    Двете съседни страни се надяват визитата да сложи край на войната на думи, а дори и на обиди, водена през 14-те месеца, когато полуостровът бе управляван от коалицията между крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ)

Оставете коментар