Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Япония, корейските сексробини и невидимият Трети

Япония, корейските сексробини и невидимият Трети

Резултатът от дългите и трудни преговори е забележителен успех - както от гледна точка на жертвите, така и за двете държави

Не видяхме Си Цзинпин да седи на масата за преговори в Сеул. Но Пекин играеше важна роля за постигането на споразумение между Япония и Южна Корея по въпроса за корейските проститутки по принуда. И слава богу, защото този спор между двете водещи демокрации в Североизточна Азия заплашваше да дестабилизира необратимо района. Китайската офанзива по посока на Южна Корея предизвика двусмислени политически изявления в Япония относно поведението на японската армия в миналото, което притесни американците: САЩ са съюзник и с двете спорещи страни и имат интерес Сеул и Токио да не се карат. Затова компромисът, постигнат в Сеул, е успех и за Вашингтон, независимо дали американски дипломати са участвали в постигането на сделката или не.

От името на Япония

От дълго време японският премиер Шинцо Абе излъчваше сигнали, че е склонен да разрови с пръст тази рана. И той го направи в интерес на разбирателството, макар че с това си взе беля на главата. Абе призна отговорността и вината на Япония за страданията на тъй наречените "жени за утеха" по време на Втората световна война.

Кадър от протест на жертвите. - Япония едва сега се извини на т. нар. "жени за утеха" за страданията им по време на Втората световна война

Той поднесе извиненията си на Южна Корея не от свое собствено име, а от позицията на министър-председател на Япония. А средствата за предвидените парични обезщетения на жертвите ще дойдат от японския държавен бюджет. Мнозина изобщо не вярваха, че убеденият японски наицоналист Шинцо Абе е способен на такъв ход.

Начало на нов етап

След като сега въпросът е уреден "окончателно и необратимо", както обявиха двамата външни министри, Абе може да се готви да посрещне ударите у дома, особено от десния политически лагер. А Сеул трябва да оцени неговото поведение. Вярно е, че не бяха изпълнени всички искания на южнокорейската страна по темата, но това е нещо нормално в международната политика. Резултатът от дългите и трудни преговори е забележителен успех - както от гледна точка на жертвите, така и за двете държави. Защото ако се потвърди казаното от двамата външни министри, че помирението поставя началото на нов етап в отношенията между двете страни, тогава напълно ще са си заслужавали усилията на невидимия Трети за решаването на десетилетния спор между Япония и Южна Корея.

Петер Щурм, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", източник: DW 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар