Вторник, 10 Декември 2019

ndt banner2

Вторник, 10 Декември 2019
Какво целят Иран и Саудитска Арабия?

Какво целят Иран и Саудитска Арабия?

Не става дума за поредния епизод на конфликта между шиити и сунити

Съобщението беше кратко и ясно - Саудитска Арабия е екзекутирала 47 души, осъдени на смърт заради терористични действия и престъпни конспирации. Един от екзекутираните е шиитският проповедник Нимр ал-Нимр, който дълги години живя в Иран, откъдето се застъпваше за правата на шиитите в Саудитска Арабия и Бахрейн.

На това място трябва да отбележим, че както в Иран, така и в Саудитска Арабия екзекуциите са едва ли не всекидневие. В списъка на държавите, където се извършват най-много екзекуции, Иран е на второ място след Китай, следван от Саудитска Арабия. И е всеизвестен факт, че и в двете страни представителите на религиозните малцинства са обект на гонения и преследвания.

Ново измерение на ескалацията

Масовата екзекуция в Саудитска Арабия бе последвана от протести в Иран, Ирак, Сирия, Ливан и Йемен. В резултат Саудитска Арабия първа преустанови дипломатическите си отношения с Иран. Последваха я Бахрейн, Судан и Джибути. Обединените арабски емирства също изтеглиха посланиците си от Техеран. В този смисъл екзекуциите в Саудитска Арабия и последвалите ги остри реакции не само нажежиха и без това обтегнатите отношения между саудитското кралство и режима на аятоласите в Иран, но предизвикаха и сериозна дипломатическа криза в целия регион.

Целенасочена провокация

В същото време е пределно ясно, че екзекуцията на Нимр ал-Нимр беше част от кървава и целенасочена провокация. И в крайна сметка Рияд постигна това, което целеше: безумната реакция на Иран, а именно - щурмуването на саудитското посолство в Техеран и на саудитското консулство в Машхад. Така погледнато, може да се твърди, че Иран падна в капана на Саудитска Арабия.

Какво обаче подтикна Иран към тази безразсъдна реакция? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. На първо място е важно да се знае, че в случая не става дума просто за религиозен конфликт между сунити и шиити, а за битка за надмощие в Близкия Изток. Именно тази битка е в основата на опасните задочни войни, които съперниците Иран и Саудитска Арабия водят в Сирия и Йемен - войни, които имат потенциала да подпалят целия регион. Това първо. На второ място идва ядрената сделка с Иран, която размести политическите пластове в региона. В този контекст Саудитска Арабия се опасява, че ако Иран се изправи на крака в икономическо отношение, това неизменно ще му донесе и повече политическа тежест.

Хардлайнерите искат този конфликт

Но врагове на ядрената сделка с Иран са не само Саудитска Арабия, Израел и страните от Персийския залив. В самия Иран също има сили, които де факто живеят от политическите напрежения в региона. Ядреното споразумение беше от самото начало трън в очите на ултраконсервативните сили в Иран, които са твърдо против нормализиране на отношенията с международната общност и най-вече против всякакво сближаване със заклетия враг САЩ. Тези сили имат нужда от образ на врага, за да прокарват своята политика. И още нещо: ултраконсерваторите в Иран и саудитските провокатори има общ интерес – и двете страни в тази опасна игра извличат ползи от изостряне на кризата. Хардлайнерите в Иран и в Саудитска Арабия печелят от ледниковия период в дипломатическите отношения, защото това им позволява да продължат задочните си войни с неотслабваща бруталност.

Но основният печеливш от това изостряне на конфликта ще се окаже вероятно "Ислямска държава" - в сянката на иранско-саудитската битка за надмощие тя би могла да разшири още повече влиянието си. Тази опасност е съвсем реална и затова международната общност трябва да стори всичко възможно за прекратяване на ледниковия период в дипломатическите отношения и най-вече за завръщане към диалога.

Джамшид Фаруги, DW

 

Свързани статии (по етикет)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Пламенито Четвъртък, 07 Януари 2016 17:20

    Изненадва ме, че редакция като Дойче веле пуска такъв "плитък" коментар, в който има и някои не дотам верни неща. Политиките и подходите на двете теокрации в района на Залива са доста различни и между тях не може да се сложи знак на равенство. Например религиозните малцинства в Иран не са обект на преследване, тъй като самите шиити са малцинство в морето от сунити и те търсят навсякъде съюз с малцинствените групи, включително и християни. Също така Иран не е заинтересуван по никакъв начин от пряк въоръжен сблъсък със С.Арабия в момента, защото той води успешни военни действия в Сирия. Но саудитското ръководство едновременно иска да се представи за жертва на иранска агресия (провокирана) и да предизвика остра реакция, за да обедини сунитските ислямски държави, много от които не споделят политиката по Сирия...

Оставете коментар

baner

 FB banner