Събота, 15 Декември 2018
Събота, 15 Декември 2018

Сандърс е новият Обама?

Сандърс е новият Обама?

Преди осем години Хилари Клинтън бе победена от никому неизвестния дотогава настоящ президент

Лагерът на Хилари Клинтън е изнервен. А за това си има причина: Бърни Сандърс, който се самопровъзгласи за демократичен социалист, има добри шансове да спечели тъй важните първи предварителни избори в Айова и Ню Хемпшир. Нещо, което доскоро изглеждаше невъзможно.

Ако това наистина се случи, то последиците за екипа на Хилари Клинтън биха били трагични. Точно както преди осем години, когато неин съперник беше Барак Обама. Ето, че сега отново се появява един "аутсайдер", който може да разклати империята.

Плюсовете на Сандърс

Бърни Сандърс се хвърли без особени богатства в тази изборна борба, която впрочем (отново) е най-скъпата в историята на САЩ. Той обаче е в състояние за кратко време да събере милионите, от които се нуждае - с помощта на дарения от стотици хиляди американци.

Факт е, че хората възпримет много добре 74-годишния Сандърс. Защото той казва това, което мисли. Защото прави впечатление на честен американец, който не се заплита постоянно в противоречия. И защото хората вярват, че се бори за каузата, а не лично за себе си.

По принцип американците нямат доверие в Белия дом. А причините за това се коренят още във времената на създаването на САЩ. Времена, които разказват историята на освобождението от държавния произвол. През последните години хората просто се умориха от театъра на взаимни блокади между Белия дом и Сената. И това важи за всички - независимо на коя политическа сила симпатизират.

Самодоволният истаблишмънт омръзна на всички в САЩ. Това е и една от причините за успеха на Доналд Тръмп, който не се съобразява с никакви правила. Хората го харесват, защото им се струва, че става дума за човек, който не се притеснява да се надигне и който се бори срещу властта на държавата.

В политическо отношение Бърни Сандърс пък се застъпва именно за силна държава. Той иска по-високи данъци и държавно влияние в сферата на образованието и здравеопазването. Тази сфера обаче вероятно все още е твърде абстрактна за силно емоционалната ранна фаза на изборите.

74-годишният Бърни Сандърс има най-голям успех сред младото поколение. 65 процента от американците на възраст между 18 и 24 години му гласуват доверие. Същевременно на Хилари Клинтън се доверяват едва 27 на сто от тази възрастова група. Освен това Сандърс трупа точки дори и сред американците, които не симпатизират на Демократическата партия.

Опасните "аутсайдери"

Всъщност този възрастен белокож мъж е съвсем "извън нормите" на партията, в която трябва да си или тъмнокож, или жена, или пък много млад. Но може би и този факт играе определена роля за успеха му.

Сандърс и Тръмп: и двамата чупят табута. Всеки по свой начин. Тръмп - расистки и сексистки, Сандърс - правдоподобно и борбено.

Бърни Сандърс не е замесен в политически скандали, заради които би могъл да бъде повален от противниковата страна. Преди осем години ситуацията беше подобна - и тогава на сцената се появи един "аутсайдер", който, според теорията на вероятностите, никога не би спечелил избори. В този ред на мисли: дали е възможно Сандърс да е новият Обама?

Първите предварителни избори в Айова и Ню Хемпшир ще ни дадат отговор на този въпрос. А след тях ще започне и истинската борба.

Инес Пол, DW

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар