Вторник, 18 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 18 Февруари 2020

Господа дипломати, последно има ли забрана или не?

Господа дипломати, последно има ли забрана или не?

Турското посолство ясно потвърди за мерките срещу Доган и Пеевски, а после се отметна

Тежък дипломатически гаф забърка турското посолство у нас. Бихме могли да кажем пореден, тъй като от началото на драматичния разрив в ДПС турските дипломати у нас се превърнаха в централни фигури във вътрешния ни политически живот.

След като вчера турският вестник "Star" публикува новината, че Турция забранява на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от партията Делян Пеевски да влизат на нейна територия, репортер на Nbox се свърза с турското посолство в София за потвърждение на новината. Макар да отказаха подробности за мотивите на забраната, откога е влязла в сила тя и уведомени ли са българските власти за нея, от пресцентърът на дипломатическата служба бяха категорични, че забраната е факт.

За да бъдем коректни, а и за потвърждение на тезата ни, отбелязваме че същият успешен опит за потвърждение на новината постигнаха и други медии. Иначе казанo от дипломатическата служба са дали еднакъв утвърдителен отговор на простия въпрос: "Има ли забрана Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат на територията на Турция".

Последвалите ни опити да получим още едно потвърждение от турското външно министерство обаче се оказаха безплодни. Българските власти също не знаеха нищо по въпроса, а и Турция не е длъжна да ги уведоми. Редакцията на вестник "Star" пък отказа да разговаря с нас, камо ли да ни свърже с автора на статията за Доган и Пеевски.

С каква изненада обаче днес чуваме зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов да заявява, че турския посланик Сюлейман Гьокче не е бил в състояние нито да потвърди, нито да отрече информацията за забраната. След като Външно министерство в изпратило запитване по казуса до посолството на Турция в София, отговорът бил "никоя турска институция, официална, не е излизала с официално съобщение по тази тема."

Ама как така, господа дипломати? Няма как слухът на толкова много журналисти, при това от конкурентни медии, да ги е подвел във вчерашния ден, в което представител на посолството ясно потвърди, че забраната е факт.

Дали става дума за тежък дипломатически гаф или поредната геополитическа игра?

Михаил Кръстев, Nbox

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner